Skogsbranden rasar på 10 000 hektar

I Västmanland rasar ännu den stora skogsbranden som går in på sitt femte dygn i dag. Elden uppskattas härja i omkring 10 000 hektar skogsmark.

Sedan i torsdags har släckningsarbetet pågått i den stora skogsbranden vid Öjesjön. Lantbrukare runt omkring har hjälpt till med att vattna skyddskanter för att stärka begränsningslinjer.

– Det här samarbetet är värdefullt. De har gjort ett jättejobb. De har resurser som vi inte har. De har traktorer med stora tankar som de kan köra och bevattna begränsningslinjer med. Vi skulle få använda vattenkanon. Men det skulle inte vara lika effektivt, säger Hans Granholm, till Västmanlands tidning.

– Vi är själva skogsägare och vi vill hjälpa till att förhindra branden och hjälpa våra kollegor. Vi kanske själva blir drabbade i slutändan. Vi vet inte vad som händer. Branden är just nu totalt okontrollerad, säger lantbrukaren Fredrik Åstrand, till Västmanlands tidning.

I dag väntar man på förstärkning från Italien, med ett flygplan som är särskilt utformat för kraftfull vattenbombning.

Hittills har ingen bebyggelse eller människa skadats av elden.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades måndag den 04 augusti 2014

Kommenterarer till artikeln

Georg skrev 2014-08-09 09:04:05:

En tragisk händelse för alla inblandade, jag var själv med som frivillig vid branden på Vakö myr. Är uppgiften natt branden startat efter markberedning riktig har jag svårt förstå att detta tillåts vid extrem torka, fick själv markberett efter stormen Gudrun, men detta fick senareläggas just på grund av samma torka som nu. Därför är det viktigt att sådant arbete ej utförs vid fel tidpunkt.


Redaktionen skrev 2014-08-05 08:42:42:

Tack för påpekandet/R


Niklas skrev 2014-08-05 00:16:02:

Var det inte 10 000 ha som drabbats? Givetvis lider jag med de drabbade skogsägarna och fruktar att många av dem kommer att få omfattande naturvårdsangrepp p.g.a. branden. En olycka kommer ju sällan ensam.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste