Skogsbrukare jorden runt: Indien

Skogsbrukare jorden runt, del 4. I denna del av serien besöker vi Indien där avskogningen länge varit ett problem, men nu har trenden vänt. Enligt FN ökar numera mängden skog i landet.

Namn: Inacio Caetano Fernandes
Ålder: 63 år
Yrke: Lantbrukare
Område: Byn Molcornem i Goa, Indien

Berätta om din skog. 

– Jag odlar bland annat cashewträd, mango, brödfrukt, bambu, teak och banyan­träd. Det är inte enbart skog, utan en plantage där vi odlar olika växter. Vi odlar också olika lokala, goanska kryddor. Jag har ungefär tre hektar.


Varför valde du att bli skogsbrukare?

– Jag är egentligen jordbrukare, men odlar träd för att få en balans i ekosystemet.


Vad är syftet med trädodlingen?

– Själva syftet är just att få en balans i ekosystemet, att skydda jordbruks­grödor från sol, vind och regn och att öka grundvattennivån. Löv som faller till marken ökar mullhalten i jorden. Alla träd som jag odlar kan också användas som medicinalväxter.


Vad måste du tänka på i skogsbruket?

– Jag behöver inte sköta skogen utan lämnar den åt naturen efter planteringen. Däremot måste jag skydda träden från djur, eld och illegal avverkning.

Skogsbruket i Indien


Indien täcks till cirka 10-20 procent av skog, men siffrorna är osäkra. Skogen ägs till 95 procent av staten.

2010 stod skogsbruket för 0,9 procent av Indiens BNP.
Indien har stora områden av så kallade salskogar. Djungel­boken av Rudyard Kipling utspelar sig just i en sådan salskog och har fått stå som grund för begreppet ”djungel”.

1980 stiftades en lag om hållbart jord-och skogsbruk som syftar till att begränsa avskogning som varit ett stort problem. Under de senaste 20 åren har Indien vänt denna trend och enligt en FN-rapport ökar nu mängden skog i landet.

I Indien finns banyanträdet som skickar ner luftrötter från kronan som blir tjockare efter hand och till slut bildar nya stammar som stödjer kronan. Ett stort banyanträd utanför Calcutta tros vara världens största träd. Det har 1 000 stammar och kronan täcker 1,6 hektar.


Indien har en blomstrande industri för skogsrelaterade produkter, till exempel latex, gummi, harts, eteriska oljor, rökelse, hantverk och medicinalväxter.

Källor: FAO, WWF, The Book of Indian Trees av K.C Sahni, Bombay Natural History Society, Wikipedia och mimersbrunn.se

Vilka förhoppningar har du för skogsbruket i Indien?

– Jag tycker inte att man ska hugga ner skog eftersom den skyddar miljön, hjälper till att reglera nederbörd, bibehåller klimatet, skyddar mot erosion och ökar markens vattenhållande förmåga och mullhalt och vilda djur kan få leva i fred. Regeringen borde göra en landsomfattande plan för att utveckla och skydda skogsträd, särskilt i bergstrakter och längs havs- och flodstränder för att skydda mot ras och erosion. Det skyddar mot översvämningar, ger mer nederbörd och marken renas från föroreningar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teresia Borgman
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades måndag den 13 maj 2013

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste