Skogsbrukare jorden runt: Tanzania
Skogsbrukare jorden runt, del 2. I vår serie Skogsbrukare jorden runt har vi nu kommit till Tanzania där en tredjedel av landets yta är skyddad. Trots detta avverkas mycket skog olovligt för att användas till ved, säljas kommersiellt eller skapa ny åkermark.
Namn: Samweli Anton Mochiwa Ålder: 47 år Yrke: Generalsekreterare för organisationen Kiviwama Region: Verksam i Kilimanjaroregionen i Tanzania Foto: Privat
Berätta om skogen du arbetar med.
– Skogen ägs av organisationen Kiviwama som är en lokal organisation på bynivå. Jag är general-sekreterare där. Skogen ligger utanför staden Moshi och var en gång en naturlig skog, men den blev avskogad. 1999 startades Kiviwama vars syfte är att återplantera de inhemska trädslag som fanns i området tidigare. Träden ska hjälpa till att skydda vattenkällan Njoro Juu som förser tolv byar på det torra låglandet runt Moshi med vatten.
– De trädslag som odlas är sykomorfikon/mullbärsfikon (ficus sycomorus), barkklädes
Skogsbruket i Tanzania
Av Tanzanias totala yta består i dag 37,7 procent av skog. Mycket är mangroveskog.
Man beräknar att cirka 400 000 hektar skog försvinner varje år genom bränder och avverkning, bland annat eftersom befolkningen nästan uteslutande använder ved och kol som energikällor. Tropiska träslag, bland annat ebenholts som används till pianotangenter, avverkas olagligt för att säljas kommersiellt. Dessutom utvidgas jordbruket aggressivt och mycket skogsmark har blivit åkermark.
Av den totala landarealen i Tanzania är cirka en tredjedel skyddad i form av nationalparker eller viltreservat. En av de mest kända är nationalparken Serengeti där safaribesökare kan få se elefanter, giraffer, noshörningar, lejon och bufflar. Även Kilimanjaro, Afrikas högsta berg, är en välbesökt attraktion i landets naturturism.
|
– Att bevara vattenkällan är bara en del av Kiviwamas uppdrag. Vi har även en plantskola där vi odlar olika trädslag för att kunna återplantera andra avskogade delar runt Kilimanjaro. För att finansiera Kiviwamas arbete säljer vi handgjort hållbart papper som tillverkas av lokal arbetskraft. Inga fossila bränslen eller konstgjorda ämnen används vid papperstillverkningen. Pappret säljs under namnet Kilipaper. Träden vi använder till papperstillverkningen odlar vi i plantskolan.
Hur många personer är engagerade i organisationen?
– Femton personer, åtta kvinnor och sju män, arbetar här.
Vilka regler måste ni följa?
– Vi följer de regler som finns i The Forest Act, bland annat de som gäller naturvårdande och bevarande insatser.
Vilka förhoppningar har du för Kiviwama och dess skog i framtiden?
– Planen framöver är att plantskolan ska bli leverantör av inhemska plantor, så att vi kan leverera och plantera dessa arter för en hållbar utveckling enligt de rådande skogslagar som finns i Tanzania.
– Vi arbetar med att etablera en visningsgård där man kan visa olika trädslag som är användbara till att tillverka papper, använda som medicin eller till att bevara vattenkällor för att höja medvetenheten om miljöarbetet i Kilimanjaroregionen.
► Läs även del 1 i serien Skogsbrukare jorden runt där vi träffar Evan Kleindienst, skogsvaktare i Kanada.