Tar ut virke på isväg

Stora Enso använder sig av gamla beprövade metoder för att avverka och transportera ut timmer från skogen. Tre kilometer isväg har byggts över myrar och sjöar i Vansbrotrakten för att köra ut timmer.

Att stampa väg över myrar och sjöar var betydligt vanligare förr i tiden och användes främst för att köra ut virket till bilväg. Att göra väg över myrar för att köra med timmerbil är mera ovanligt, speciellt i dag.
– Jag har varit drivningsledare på Stora Enso i snart 30 år och aldrig varit med om ett liknande projekt, i varje fall inte i den här storleken, berättar Lars Maritz på Stora Enso för dt.se.

Pumpat vatten
Området som var aktuellt för avverkning har mycket myrmark och är svårt att bygga körvägar i.
För att få till körbara isvägar har man, så snart isen hållit, plogat för att få bort snön som isolerar och hindrar att det fryser till.
– Vi har plogat sedan långt före jul och även pumpat upp vatten på isen, allt för att vägen ska bli starkare och i dag är isen nog cirka 50 centimeter tjock, säger Rikard Steffansson som håller i projektet, till dt.se.

Inte synas
Så fort isvägarna klarade tyngden har skogsmaskiner körts på vägarna. Nu är det mesta virket insamlat och ligger klart för att köras ut med timmerbil.
– Även om det har kostat en hel del att göra detta jobb med isvägarna, så är det sammantaget billigare än om vi skulle ha byggt transportvägar på vanligt sätt, säger Lars Maritz till dt.se och fortsätter:
– Dessutom kommer det inom något år inte synas att vi varit hit och avverkat, då har spåren på myren rätat till sig, man ska minnas att sommartiden går det inte ens att ta sig över här till fots.
Isvägen kommer att hålla att köra på långt in i vår, troligtvis längre än de grusvägar som den ansluter till.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades onsdag den 13 februari 2013

Kommenterarer till artikeln

Fredrik Asp skrev 2013-02-15 15:55:19:

Ett vanligt sätt i Norrbotten, min skog tas ut på detta sätt.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste