”Fullskalig brytning känns avlägset”

Tord Lund, ägare till 650 hektar skog och 100 hektar jordbruksmark, berörs av det undersökningstillstånd för två borrningar som det kanadensiska gruvbolaget Continental Precious Minerals har fått med planer på uranbrytning på Billingen i Västra Götaland.

 
Tord Lund, Skövde, funderar på om det finns ytterligare information som inte presenterats för markägarna. Foto: Royny Holmström
– Bolaget har tillstånd för två borrningar på mina marker vid Stensgården. Så länge det handlar om provborrning så ser jag inga risker, men vad händer om det blir aktuellt med brytning i full skala i området? Det vet ingen, säger Tord som har lämnat fullmakt till Skövde kommun att föra hans talan i förhandlingarna mot gruvbolaget.
Trots massivt motstånd fortsätter Continental Precious Minerals i kampen om att få fortsätta med fler undersökningar på Billingen.
– Det gör mig frågande, säger Tord.
– Är det bara uran man är ute efter eller har man vittring om andra fyndigheter också? Det finns rykten som säger att några intressenter har hittat spår av ädelmetaller, bland annat i ett naturreservat på Billingen, säger han.

Stärkta misstankar
Misstankarna stärktes ytterligare när nya intressenter, bland annat mark­ägare, var inbjudna till det senaste mötet, berättar Tord.
Det är många intressen som skall vägas in, innan man vet vilket beslut man ska ta i frågan, menar Tord Lund.
– Just nu känns en fullskalig brytning på Billingen mycket avlägset.

Royny Holmström

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Läs även:

Nya gruvor oroar markägare
"Kampen är långt ifrån över
"

 

Artikeln publicerades måndag den 21 januari 2013

Kommenterarer till artikeln

Niklas skrev 2013-01-21 12:54:51:

Ännu ett tydligt exempel där äganderätten behöver stärkas upp rejält. Markägaren måste självfallet ha vetorätt på sin egen mark.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste