Branschen satsar på giftfria plantskydd
Hittills har det inte funnits något storskaligt, giftfritt snytbaggeskydd för större skogsplantor, men nu ligger flera aktörer i startgroparna för att utveckla och kommersiellt lansera mekaniska skydd för barrotsplantor och pluggplantor.
Leif Lyckebäck med snytbaggeskyddet MultiPro. Foto: Pia Gyllin |
För ett år sedan lanserade Svenska skogsplantor det mekaniska snytbaggeskyddet Conniflex som används för täckrotsplantor. Enligt företaget har lanseringen blivit en succé. Nyligen kunde Sveaskog och Svenska skogsplantor meddela att man även förvärvat rättigheterna till det mekaniska snytbaggeskyddet MultiPro som främst används för större plantor, så kallade barrots- och TePlusplantor.
Precis som med Conniflex välkomnar Sveaskog och Svenska Skogsplantor andra producenter av skogsplantor att ta del av MultiPro.
Upphovsmannen Leif Lyckebäck har arbetat med snytbaggeskyddet Multipro sedan 2007 och kommer nu fortsätta att arbeta med utvecklingsfrågor på uppdrag av Svenska skogsplantor och Sveaskog.
Tvåårigt skydd
– Plantan skyddas under två år i fält och sen faller skyddet gradvis sönder för att tillåta plantan att växa vidare, säger Leif Lyckebäck.
En fråga som Svenska skogsplantor kommer att arbeta vidare med är att förstärka skyddet i nederdelen.
– Vi har sett att vissa material som vi använder faller sönder lite för snabbt, säger Leif Lyckebäck.
En annan fråga är att tillverka skyddet mekaniserat för att gradvis kunna introducera det på på marknaden under de kommande åren.
– Helst ska appliceringen av skyddet ske i plantskolan, varefter planta och skydd kan packas i kartong för att sedan planteras.
Södra satsar på vax
De tre plantproducenterna Ramlösa Plantskola AB, Sundins Skogsplantor AB och Södra Odlarna Tve AB har valt en annan väg. Under hösten inleddes ett samarbete för att ta fram ett giftfritt skydd för barrotsplantor och Plugg-plus-ett-plantor baserat på vax.
De har gemensamt beställt en maskinprototyp som ska kunna applicera vaxet. Maskinen kommer att testköras under vintern/våren 2012 och vaxade plantor kommer att finnas till försäljning redan under 2012. Tekniken kommer därefter att utvärderas och utvecklas ytterligare.