Född: Sveriges första skogliga tankesmedja

Sveriges första skogliga tankesmedja har sett dagens ljus. Målet är att den ska bli ett oberoende och viktigt skyltfönster för den svenska skogsnäringen, både här hemma och internationellt.

Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens Kommitté för Internationella Skogsfrågor, KIS, med avknoppningen SIFI, Sekretariatet för internationella skogliga frågor, utgör tillsammans den nya tankesmedjan. SIFI är den operativa enheten, uppbyggd bland annat med inspiration från olika så kallade think tanks i USA.
– En ”kommunikations- och samordningsportal” har länge behövts för den svenska skogssektorn. Här är SIFI:s oberoende roll central – vi står fria från myndigheter och näring, säger Björn Lundgren, ordförande i KIS, i ett pressmeddelande.

Sverige skoglig stormakt
En annan viktig uppgift för SIFI är att berätta om den svenska modellen för världen. Sverige är som bekant en stormakt på den internationella skogliga arenan och ses som ett föredöme av många länder.
SIFI, som officiellt föddes i oktober i år, ska inledningsvis skötas av Fredrik Ingemarsson. Han är skoglig doktor och forskar inom skogsekonomi- och politik. Men på sikt är det tänkt att sekretariatet ska sysselsätta 3-4 personer.

SLU och KSLA finansierar
Sekretariatets styrgrupp utgörs av Kommittén för internationella skogsfrågor som består av representanter från regeringskansliet, myndigheter, forskning, näring och naturvårdsorganisationer.
Arbetet i tankesmedjan finansieras inledningsvis av SLU och KSLA.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades torsdag den 11 november 2010

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste