LRF tar strid mot bärföretagare

Gäller allemansrätten vid kommersiell bärplockning?
Den frågan ställer LRF Norrbotten som också vill att bärföretagen ska teckna avtal med berörda markägare. Men bärföretagarna har inte helt oväntat en annan åsikt och har även Naturvårdsverket på sin sida, rapporterar Piteå-Tidningen.

Bakgrunden till LRF-utspelet är att många markägare har tröttnat på den årliga massinvasionen av bärplockare som plockar deras bär, trampar ner skogsplantor och kör bil på enskilda vägar.
– Vi har absolut inget emot dem, men vi vill ha ordning och reda i skogen, säger Nils-Olov Lindfors, regionordförande för LRF Norrbotten, till PT.

Kräver betalt för bären
Därför kan det bli så i höst att markägarna kommer att kräva betalt för den kommersiella bärplockningen i deras skogar. Om inte bärföretagarna är beredda att skriva avtal kan det resultera i polisanmälan och avhysning.
Grundfrågan är hur allemansrätten ska tolkas. LRF:s ståndpunkt efter en dom i Kammarrätten är att bärföretagarna ska ses som arbetsgivare. Det innebär, menar LRF, att bärplockningen är kommersiell och då gäller inte allemansrätten.
Men enligt Naturvårdsverkets tolkning av allemansrätten finns inget förbud mot kommersiellt organiserad bärplockning i stor skala. Detta får dock inte vålla skada för markägaren, skriver Piteå-Tidningen.

Arne Lundh
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades tisdag den 08 juni 2010

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste