Fjärrstyrt framtidens melodi?

Småskaligt, uthålligt och skonsamt.
Där har ni några av nyckelorden som ligger till grund för tillblivelsen av den fjärrstyrda skogslunnaren och bioklipparen Ebeaver.
– Och så drivkraften att få skapa en maskin som jag som skogsentreprenör själv vill ha och som jag vet det finns behov av, säger Johan Dagman i Karlsborg.

Nöjda upphovsmän. Johan Dagman (till vänster) och Ingolf Scheffler har tillsammans med tredje delägaren i Ebeaver AB, Bengt Rimnäs, på relativt kort tid tagit fram den fjärrstyrda skogslunnaren och bioklipparen. Ebeavern har rönt stor uppmärksamhet i branschen och det finns redan beställningar på fem maskiner. Foto: Arne Lundh


Han driver sedan 26 år tillbaka företaget JD Skogskonsult och är idékläckaren bakom den ”elektroniska bävern”. Tillsammans med företagarkollegerna Ingolf Scheffler och Bengt Rimnäs har han bildat ett bolag, Ebeaver AB, och på relativt kort tid tagit fram den lilla skogsmaskinen som fick stor uppmärksamhet på årets Elmiamässa.
– Jag har haft den här idén länge, men vi började utveckla och konstruera maskinen i augusti i fjol. Bra starthjälp fick vi genom ett bidrag från Nutek på 120 000 kronor för prototyputveckling, berättar Johan Dagman.
– Och jag vill betona att Ebeavern är byggd för professionell användning och inte för hemmabruk. Grundtanken är att en entreprenör ska kunna leva på en sådan här maskin, fortsätter han och tillägger med ett skratt:
– Det är trots allt en investering som inte skapar alltför många sömnlösa nätter och ett alltför stort Losecbehov om man jämför med vad en skördare kostar.


Hemlighetsfull

Ebeavern är byggd för professionell användning och det är beprövade standardgrejer som använts i konstruktionen. Till exempel är fjärrstyrningen av samma typ som finns i Atlas Copcos borriggar.
Den åttahjuliga maskinen har en kraftfull 26 hästars dieselmotor, väger 1, 3 ton och kommer att kosta någonstans mellan 500 000-600 000 kronor fullt utrustad. Den kan i dagsläget utrustas med antingen en gripklo, grävskopa eller ett klippaggregat.
– I höst ska vi också testa ett kedjesågsaggregat. Den nuvarande klippen klarar bara träd med 15 centimeters omkrets, säger delägaren Ingolf Scheffler.
En annan del som ska förbättras är teleskopkranen. Under utvecklingsarbetet har det visat sig att den nuvarande utgör en liten flaskhals i arbetet.
– Maskin nummer ett som ska tillverkas i höst får en längre, kraftigare och framförallt snabbare kran. Sedan finns det också en del andra smådetaljer som vi ska förbättra. Men i stort sett har prototypen fungerat över förväntan, säger Johan Dagman.
– Sedan har vi en hel del funderingar och planer på hur vi kan utveckla maskinen. Mycket är high tech, men det vill jag inte berätta om än, säger Johan lite hemlighetsfullt.


Fjärrstyrning

Likt en jättestor radiobil slingrar sig Ebeavern fram mellan träden i björkplanteringen på Årebergs gårds marker utanför Tibro. Tack vare att maskinen kan vrida sig både i sid- och längsled har de åtta hjulen alltid markkontakt, förklarar Johan Dagman när han med säker hand fjärrstyr Ebeavern.
Testerna som gjorts med maskinen visar att den drar ungefär 15 liter diesel på en dagskörning och man utan större problem kan lunna ut minst 60 fliskubikmeter per dag. Motsvarande siffror för en gallringsskördare är cirka 100 liter diesel och 120 fliskubikmeter, enligt Johan Dagman.
– Det här innebär att man får en bra driftsekonomi på maskinen. Och jag är ganska säker på att produktionskapaciteten går att öka en hel del. Det märker jag ju mer jag jobbar med Ebeavern, säger han.
Men det som framförallt gör Ebeavern speciell jämfört med andra lunnare i samma storleksklass är fjärrstyrningen, en teknik som Johan Dagman ser flera fördelar med.
– Genom att gå bredvid maskinen blir förarmiljön säkrare och mer ergonomisk. Man får också en bättre överblick och man slipper slag och stötar som oundvikligen uppstår när man kör en maskin.
Bioenergigallringar, dikesrensningar och lunning fram till stickvägar och beståndskanter är det som maskinen i första hand är avsedd för. Tanken är att maskinen ska ingå i ett skyttelsystem där man kombinerar det småskaliga och storskaliga.
– Med Ebeavern kan man till exempel få fram råvara ur klenskog på ett skonsamt och effektivt sätt. Här ser vi en stor potential med tanke på den allt hetare bioenergimarknaden i Sverige och övriga Europa, säger Johan Dagman.


Stort intresse

Intresset för ”bävern” var som sagt stort på Elmia och man har redan fått ett antal beställningar på maskinen, både här i Sverige och utomlands.
– Vi måste kunna leverera minst fem maskiner under nästa år. Och vi räknar med att ha den första maskinen klar för leverans i januari 2010. Det är dock viktigt att vi själva hinner testa de maskiner vi säljer, så vi inte låter kunderna göra det, säger Ingolf Scheffler.
Ebeavern ska monteras ihop i den tredje delägarens företag i Karlsborg, Rimnäs Svetsteknik.

Arne Lundh
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades onsdag den 26 augusti 2009

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste