Fjärrstyrda Besten och ”bävern” drog blickarna till sig på Elmia
Två fjärrstyrda maskiner – en stor och en liten – drog till sig intresse på Elmia Wood.
Maskintillverkaren Gremo i Halland hade världspremiär för sin fjärrstyrda stubbskördare, som har sin grund i företagets maskinsystem Besten och Kuriren. Och Västgöta-företaget Ebeaver demonstrerade sin radiostyrda prototyp på en bioklippare.
Gremos förarlösa skördare Besten är här utrustad med ett stubbskördaraggregat. |
– Arbetsmiljöproblemet är ännu större vid stubbskörd. Ingen klarar av en hel arbetsdag i de grävmaskiner som i dag används vid stubbrytning, säger Gremos marknadschef Ulf Severinsson i en kommentar på Elmia Woods hemsida.
Därför har man nu utrustat Besten med ett stubbskördaraggregat. Maskinen i sig fungerar, men är inte till salu än.
Däremot har det maskinsystem som visades på årets Elmia-mässa levererats till Södra som ska sätta Besten och Kuriren i produktion i norra Skåne, berättar Gremos marknadschef.
”Elektronisk bäver”
Ebeaver är också fjärrstyrd men i en helt annan storleksklass. Den maskin som visades på mässan är fortfarande en prototyp, men är tänkt att gå produktion nu i höst.I grundutförandet är den ”elektroniska bävern” utrustad med ett klippaggregat och ska, enligt tillverkaren, vara speciellt lämplig för arbete i bestånd mellan röjning och gallring. Det går också att utrusta maskinen med exempelvis en skopa för dikesrensning eller montera på en jordborr.
Maskinen är kompakt byggd och väger bara 1 300 kilo. Det innebär bland annat att den går att transportera på en släpkärra.
Mera nyheter från Elmia
Rottne överraskade – som vanligt
Rottne H10, en stickvägsgående gallringsskörare med åtta hjul för lägre marktryck. |
Årets överraskning heter Rottne H10. Det är en gallringsskördare i det lite större formatet.
Den kompletterar företagets utbud av gallringsskördare genom att den klarar gallring från stickväg. Det momentet kräver en kraftfullare maskin som klarar att balansera en lång kran och det är precis vad H10 erbjuder, enligt den småländska maskintillverkaren.
Den andra nyheten som Rottne presenterade var högre och bredare skotare. Mest har modellen F18 växt. Lastaren kan växa steglöst mellan 5,4 och 8,5 kvadratmeter, detta genom att lastbankarna breddas från strax under 3 meter till 4,6 meter.
Den tredje nyheten man visade upp är ett skördaraggregat för flerträdshantering med klipp istället för sågkedja. Det klarar att ackumulera fyra träd med tio centimeter i diameter. Det är i grunden samma aggregat som EGS 405, men har i biobränsleutförandet gjorts enklare, lättare och billigare.
Klimatanpassade Ponsse-maskiner
Ponsse Wisent 10w är utrustad med tio hjul för att kunna ta sig fram marker med sämre bärighet. |
– Dels gör sämre vintrar att det krävs stabilare maskiner, dels leder ökad efterfrågan på biobränsle till avverkning på marker där man tidigare inte avverkat, säger Benny Sondell, vd för Ponsse i Sverige, i ett pressmeddelande.
Skördaren heter Fox, har åtta hjul och är främst utvecklad för gallring, men går även att använda vid slutavverkningar. Maskinen väger 18 ton och har en elva meter lång kran för att kunna användas vid stickvägsgallring.
Skotaren är en ”våtmarksversion” av Ponsses 12-tonsmaskin Wisent. Den nya modellen har utrustats med tio hjul vilket också ger ett större lastutrymme.
Företaget visade även sin specialbyggda skotare för grot-hantering på mässan. Maskinen fanns med som koncept på SkogsElmia för två år sedan, och har nu börjat serietillverkas.
Eco Log ser konjunkturvändning
Eco Log 580D har fått en ny och kraftigare kran med ett skördaraggregat i största klassen. |
– Årets Elmia Wood är den bästa som jag ställt ut på. Och det känns som om det är en vändning på gång i konjunkturen, säger han i en kommentar på Elmias hemsida.
Enligt Lindberg var intresset för nya maskiner större den här gången, och då i synnerhet kring maskiner som används på bioenergisidan. Hans tolkning är att behovet av maskiner som klarar röjningar och avverkningar på sämre marker kommer att öka, eftersom tillgången på grot blir sämre när uttaget av rundtimmer minskar.
Här ser han en marknad för Eco Logs skördare.
– Våra maskiner fungerar bra på mark med dålig bärighet. Det beror på att vi använder en speciell teknik med hjulen på pendelaxlar som gör att skördaren kan köra fram på buken, ungefär som en båt, förklarar Lindberg.
De nyheter som företaget presenterade på mässan var en ny kran på slutavverkningsskördaren 590D och en ny skotare, modell större med namnet 594C, som lastar 19,5 ton.
Valmet visade ”gallringsexpert”
Valmet 901TX är speciellt framtagen för gallringsarbete. TX står för Thinning Expert. |
931:an ligger i storleksklassen strax under Valmets största slutavverkningsskördare 941. Den har en kran som nästan i klass med storebrors, men väger fyra ton mindre.
Valmet visade också ett nytt maskinsystem som består av skördaren 901 TX och skotaren 840 TX. Tillägget TX står för Thinning Expert vilket avslöjar att maskinerna är avsedda för gallringsarbete. Skördaren har en extra hög markfrigång och extra stora hjul för att få bättre framkomlighet och lägre marktryck. Skotaren har en mindre hytt jämfört med föregångarna vilket ger mer lastutrymme i förhållande till maskinens längd. Den har även utrustats med en ny boggie.
Komatsu Forest presenterade även två nyutvecklade skördaraggregat, Valmet 365 och 378. Det förstnämnda aggregatet är lättare än den tidigare modellen 360 och har funktioner som gör det lämpligt för hantering av både rundstam och grot. 378-aggregatet är en robust modell som också går att använda på grävmaskiner.
Ökad efterfrågan på mekaniserad plantering
– Efterfrågan på mekaniserad plantering ökar, säger Hans Hemmingsson på Bracke Forest, här med företagets planteringsaggregat. |
På Elmia Wood lanserade Jämtlandsföretaget ett större magasin till aggregatet med plats för 180 plantor istället för som tidigare 80. Flera funktioner har också integrerats i den senaste versionen. Vid plantering tillförs vatten, gödsel och, om det behövs, även bekämpningsmedel.
Aggregatet har testats under ett år i Indonesien och där visade det sig att plantorna växte 25 procent snabbare än vid manuell plantering, enligt företaget. Den mekaniserade planteringstekniken har även använts i Kanada. Där är hyggena i så pass dåligt skick att lagstiftningen för arbetarskydd sätter stopp för manuell plantering.
Bracke Forest presenterade också världens hittills största harv för markberedning på mässan. Maskinen är fyrradig och väger sex ton. Hos tillverkaren fanns till en början en oro att harven skulle bli för tung och därmed driva upp bränsleförbrukningen. Men tester som gjorts visade att bränsleåtgången bara ökade med 20 procent samtidigt som kapaciteten ökade med procent. Så totalt sett sparar alltså maskinen både tid och bränsle.
Fixar stubbarna direkt
Vimeks nya klippaggregat kan bland annat utrustas med ett vågsystem. |
På Elmia Wood var klippaggregatet monterat på Vimeks maskin 606 BioCombi. En, som namnet antyder, kombimaskin som kan användas både för fällning och transport av biobränsle.