SNF: Vargjakt föreslås utan vetenskaplig grund

– Att den svenska lilla sårbara, isolerade och inavlade vargstammen till vintern kan utsättas för storskalig jakt är ett populistiskt politiskt beslut för att tillgodose små väljargrupper, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson om regeringens rovdjursproposition.

I rovdjurspropositionen som föreslås en s k förvaltningsjakt på varg utöver den skyddsjakt som redan idag förekommer. Syftet är att "frysa" vargstammen på ungefär nuvarande nivå, drygt 200 vargar.

Det skulle innebära att i stort sett hela föryngringen, minst 20-30 vargar, ska skjutas varje år, skriver Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Naturskyddsföreningen är därför starkt kritisk till förslaget, som de menar strider mot EU:s art- och habitatdirektiv och som riskerar att ytterligare försämra vargens redan mycket dåliga genetiska status. Istället menar de att det som behövs är fortsatt skydd och insatser för att förbättra den genetiska situationen genom att underlätta för invandring av obesläktade vargar från öster.

– Att införa jakt på vargstammen nu handlar bara om att tillfredstämma högljudda väljargrupper. Om Sverige inte kan hantera mer än ett par hundra vargar, hur ska vi då kunna kräva av andra länder att skydda andra utrotningshotade däggdjur, säger Mikael Karlsson.

Teresia Borgman
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades fredag den 29 maj 2009

Kommenterarer till artikeln

Inga M skrev 2009-05-31 07:22:09:

Ovanstående artikel är ren lögn: Enligt vargforskarna är stammen livskraftig vid 200 individer om man får tillskott på någon varg utifrån med nya gener vart till vartannat år. Det är vetenskapligt om något. Förslaget vilar alltså på vetenskaplig grund. Förslaget innebär också att man öppnar upp för åtgärder som syftar till att underlätta för vargar med nya gener att komma till mellansverige och blanda sig med de vargar som finns där. Är inte SNF läskunniga?


fårfarmare skrev 2009-05-29 16:49:21:

I dagsläget är jag mycket nöjd att efter 30 års medlemsskap gått ur naturskyddsföreningen - ovanstående fundamentalistiska uttalande från ordföranden styrker uppfattningen att naturskyddsföreningen inte skyddar naturen totalt sett....

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste