– Utnyttja lövet!

Skogsbrukets hårda kamp mot lövet skapar nya problem och röjer bokstavligen bort en massa tillväxt, anser skogsvårdsentreprenören Bengt-Åke Alriksson.

Tack vare ställningen ovanför huvudet och ett elastiskt snöre kan Bengt-Åke Alriksson släppa taget om sin röjsåg och han sparar axlarna från tung statisk belastning när han arbetar med sågen.

– Gällande röjningsinstruktioner rekommenderar att ta bort allt löv – och dessutom tidigt, säger Bengt-Åke Alriksson, skogstekniker, mångårig journalist och skogsvårdsentreprenör.

– Men det skapar ett nytt problem, nämligen stubbskott, och så får du en ännu värre slyväxt. Något som - om inte förr - innebär en dyr förröjning innan skördaren kan göra sitt jobb i förstagallringen.

Gödsling rena vansinnet, anser Bengt-Åke

Bengt-Åke anser att skogsbruket i stället aktivt borde utnyttja lövet som skydd och som kvalitetsdanare.

– På mina försöksbestånd på bördig fuktig granmark i Småland, där jag i stället sköter björken genom att röja den i flera steg, har jag producerat 100-150 skogskubikmeter virke redan de första femton åren, långt innan man börjat få någon inkomst av granen.
En nackdel på kort sikt med att utnyttja lövet är förstås att man förlänger omloppstiden något för granen, förklarar Bengt-Åke:
– Men du får en tidig inkomst av björkvirke. Men vad gör industrin för att vi ska få fram mer biobränsle, jo det ska man gödsla fram. När man kan få det gratis, bara genom att röja lite smartare.

Branschfolk okunniga om röjning

Bengt-Åke Alriksson har utvecklat en röjsåg där klingan ersatts av en kedja. Husqvarna har byggt prototyperna, och vill börja serietillverka kedjeröjsågen.

Bengt-Åke har under det senaste året visat sin nya röjsåg för, som han säger ”landets expertis inom röjningsfrågor”. Han anser att tjänstemännen i skogliga organisationer och företag i allmänhet har alldeles för dåliga kunskaper om röjning.

Med kedjeröjsågen kan Bengt-Åke Alriksson enkelt även stamkvista och kapa bort klykor. Och han hävdar med bestämdhet att sågen är säkrare att jobba med än en vanlig klingsåg.

– Jag kan enkelt precisionskapa bort en klyka utan risken att få kast eller av misstag kapa fel stam. Sedan stannar ju kedjan omedelbart när jag släpper gasen. Klingan däremot, fortsätter ju att snurra i en evighet efter att man släppt gasen.

Pierre Kjellin

pierre@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades lördag den 26 april 2008

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste