Vildsvinsjakt kräver kunskap och träning

- Om ni ska skjuta vildsvin, ska ni veta vad ni håller på med, säger Leif Fredriksson när han håller föredrag om vildsvinsjakt. Annars kan det gå väldigt snett. Ett skadeskjutet vildsvin kan vara mycket farligt, och seglivat.

      

 Leif Fredriksson vet vad han pratar om. Sedan 1980-talet har han erfarenhet av vildsvin. Från början är han lantbrukarson och har sedan 1995 drivit ett företag inom jakt- och viltvård och ett viltslakteri. Nu kuskar han land och rike runt och föreläser om vildsvin och vildsvinsjakt. I dagarna besökte han Tensta bygdegård norr om Uppsala där ett femtiotal nyfikna markägare samlats för att lyssna. Ingen av markägarna hade skjutit vildsvin i området ännu, men flera hade sett vildsvin.
- Man kan tjäna mycket tid på att prata ihop sig i kretsarna och prata öppet om vildsvinen, så att man vet var boplatserna finns vid eftersök vid skadeskjutningar och trafikskador, säger Leif Fredriksson.



Man kan tjäna mycket tid på att prata öppet om
vildsvinen, säger Leif Fredriksson.

Vildsvinshysteri

I västra Uppland förväntar han sig en ”vildsvinsboom” inom de närmaste fem åren. Hans drivkraft och målsättning är att förebygga hysteri och undvika det som hände i hans hemtrakter Södermanland när vildsvinen började sprida sig där. Han tycker inte att det är några problem att hålla efter vildsvinsstammen med hjälp av jakt.
- Men det är viktigt att bygga upp en beredskap med duktiga vildsvinsjägare och hundar när vildsvinen börjar sprida sig i nya områden. Vildsvinshysterin som bröt ut i Södermanland gjorde att många jägare sköt på fel individer och hade för lite kunskaper. Det här kunde få väldigt tråkiga följder, bland annat skadeskjutna vildsvin. Ett vildsvin är i normala fall ett skyggt djur som inte är farligt. Men ett skadat vildsvin kan vara mycket farligt, också för en erfaren vildsvinsjägare.

Överlevnadskonstnärer

- Många vet inte hur ett eftersök går till, säger Leif Fredriksson. Under föredraget visar han egna filmer som han spelat in under eftersök av skadeskjutna och trafikskadade vildsvin. Och det är ingen behaglig syn:
- Vildsvin är överlevnadskonstnärer, berättar Leif. Han berättar om vildsvin som obehindrat hoppat runt på tre ben ett år efter en skadeskjutning. En av hans filmer visar ett vildsvin som är kraftigt angripet av fluglarver efter en skadeskjutning, så kraftigt att det inte längre har några ögon.
- Men det levde fortfarande och vandrade runt utan syn, berättar Leif.



Leif Fredriksson håller föredrag om vildsvin och
sprider sina erfarenheter från Södermanland.

Litet träffområde

- Det är viktigt att man blir medveten om var man har träffområdet och åker till skjutbanan och tränar, säger han. Många kan vara duktiga på banan men blir nervösa och skjuter dåligt när det gäller. Träffområdet på vildsvinet är litet och ligger i den undre delen av kroppen. Att man ska sikta så lågt medför också ofta att benen träffas vid skadeskjutningar.
- Det är viktigt att tänka sig för innan man skickar iväg ett skott, att veta hur anatomin ser ut och vara säker på att man kan ha en tränad eftersökshund tillgänglig inom loppet av två timmar. Eftersök ska alltid påbörjas, oavsett om det är två på natten eller två på dagen, säger han med eftertryck. Tillsammans med Björkviks jägargille har han varit med och tagit fram en träffbild som nu ska börja serietillverkas och som han uppmanar jägare att öva på.


 


Ett femtiotal nyfikna markägare samlades för att lära
sig mer om vildsvin i Tensta bygdegård norr om Uppsala.

 

 

Föredraget om vildsvin hölls i Tensta bygdegård, den 10 mars 2005, genom Holmen Skog, distrikt Uppland.

       
Artikeln publicerades tisdag den 22 mars 2005

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste