Stärkt krona – en kalldusch för skogsindustrin
I takt med att kronan stärks mot dollarn och euron minskar vinsten för svenska exportberoende skogsbolag. En kännbar kalldusch, skriver Danske Bank i en ny marknadsrapport.
Sverige är en av världens största exportörer av massa, papper och sågade trävaror. År 2024 uppgick det totala exportvärdet av svenska skogsprodukter till cirka 185 miljarder svenska kronor, enligt Danske Bank.
Omkring 90 procent av det som pappers- och massabruken producerar exporteras. Motsvarande siffra för sågverken är 75 procent.
54 procent av de svenska skogsindustriprodukterna exporteras till den europeiska marknaden, medan 15 procent säljs till Asien, runt åtta procent till Nord- och Latinamerika och sex procent till Afrika.
Skogsindustrin påverkas i hög grad av valutakursförändringar. Kostnaderna, främst inhemsk skogsråvara, prissätts i svenska kronor och intäkterna är främst i utländsk valuta.
Marginalerna påverkas
Danske Bank har undersökt hur valutakänsligheten kan slå mot några olika bolag.
Rottneros och Södras vinster hade varit mellan 40 och 50 procent lägre om kronan hade varit lika stark som idag vid samma tid förra året.
För Billerud, SCA och Holmen hade vinsten varit mellan tio och 20 procent lägre, enligt Danske Banks beräkningar.
Banken skriver att valutasäkringar kan dämpa de negativa effekterna och att prisutvecklingen för slutprodukter också kan påverka resultatet.
Det är med andra ord svårt att ge fullständiga prognoser för effekterna av valutakursförändringar.
– Men köper man råvara av svenska skogsägare och betalar med kronor men säljer utomlands för dollar eller euro, då påverkas förstås marginalerna nu, säger Oskar Lindström, aktieanalytiker på Danske Bank, i en kommentar till Dagens industri.
Han säger till Di att skogsbolagen har valutasäkrat sina verksamheter, vilket hittills dämpat effekten, men när valutasäkringarna löper ut blir följderna tydligare.
– Förr eller senare måste bolagen hantera valutakurserna. Vi räknar med att effekterna bör ha slagit igenom helt vid årets slut. Alla drabbas, men de med lägst marginaler drabbas mest. Norska bolaget Moelven och svenska Holmen och Rottneros har redan aviserat neddragningar, liksom finska Metsä Fibre, säger Oskar Lindström.