Utmanande tornprojekt mitt i skogen
Ett 24 meter högt torn mitt i de småländska skogarna är centralt i ett forskningsprojekt som genomförs av SLU. Svårtillgänglig terräng har gjort byggnationen av tornet minst sagt utmanande.
Asa försökspark och forskningsstation bildades 1988 och ligger knappt fyra mil norr om Växjö, mitt i Småland. Försöksparken ligger på Sveaskogs mark och används av forskare vid SLU och andra universitet för att lägga ut och mäta in fältförsök och göra provtagningar i skogen.
Från platsen där tornet nu är rest till SLU:s forskningsstation är det tre kilometer. Ställningsmaterialet har forslats med fyrhjuling och lossats 50 meter från tornbygget. Därifrån har materialet fått bäras till byggnationsplatsen genom svårtillgänglig terräng med handkraft.
En utmaning i tornbygget har varit att kompensera för avsaknaden av fästpunkter, vilket konstruktörerna på Sweco har löst genom att använda förankringsvajrar, vilket enligt bolaget är en ovanlig metod vid ställningskonstruktioner.
– Vi har borrat ner fästpunkter 80 centimeter i berggrunden och fäst dem med kemankare, en kraftfull fästmassa som appliceras i borrhålen för att skapa en extremt stark förankring i berget, säger Marcus Svanström, vd på Bröderna Falk Byggnadsställningar, i ett pressmeddelande.
Forskning om skogens tillväxt
Tornet är en del av det nationella forskningsprogrammet SITES (Swedish Infrastructure for Ecosystem Science), som beskrivs som en långsiktig infrastruktur för ekosystemforskning vid svenska fältstationer.
På en plattform i torntoppen kommer tornet att utrustas med stationära infraröda sensorer och en kamera som kontinuerligt ska samla in data. Insamlade mätvärden blir fritt tillgängliga för forskare från hela världen.
– Vi mäter hur ljus reflekteras från skogen för att beräkna grönskeindex. Det hjälper oss att förbättra analysen av satellitbilder och drönarfoton, vilket ger oss en bättre förståelse för skogens tillväxt och ekosystemens svar på klimatvariationer, säger Niels Aagaard, forskningsingenjör vid SLU:s enhet för skoglig fältforskning.