Ny avhandling från SLU: Hårt gallrad tallskog klarar torka bättre

De tallar som finns kvar i kraftigt gallrade bestånd påverkas mindre av torka än träd i en ogallrad skog. Det visar en ny avhandling från SLU.

Hårt gallrad tall står emot torka bättre än tall i täta bestånd, enligt avhandlingens slutsatser. Foto: Mostphotos

Klimatförändringarna rubbar på vissa sätt förutsättningarna för skogsbruket. Med allt fler återkommande längre perioder av torka kan det blir vanligare att vatten blir en begränsande faktor i svenska skogar.

När det gäller gallring av tall skrevs riktlinjerna utifrån de faktum att brist på kväve och ljus är de främsta begränsande faktorerna för trädens tillväxt och livskraft. 

– Om vatten blir en begränsande faktor i framtiden blir det viktigt att uppdatera gallringsmallarna för att öka motståndskraften under torka, säger Amanda de Castro Segtowich, doktorand på Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap i Alnarp, i en nyhet från SLU.

Mildrar torkstress

Amanda de Castro Segtowich, doktorand på Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap i Alnarp, har skrivit en avhandling om gallring påverkar bland annat tillväxt och trädens förmåga att ta upp vatten. Foto: SLU

Resultaten från hennes avhandling visar bland annat att gallring – särskilt hård gallring – har potential att vara ett effektivt alternativ för att mildra hård torkstress i tallskogar i den boreala zonen. 

Färre träd innebär helt enkelt en större tillgång till vatten för varje träd. 

I avhandlingen dras också slutsatsen att hårt gallrade bestånd visar en snabb respons och förändring i fördelning av biomassa ovan jord. Tillväxten för enskilda träd ökade omedelbart, enligt avhandlingen.

De dominerande träden i de gallrade bestånden hade mer barr och växte snabbare i brösthöjdsdiameter, men inte i höjd, jämfört med träd i ogallrade bestånd. 

Träden i de gallrade ytorna hade i allmänhet en längre levande krona. Skillnaderna kunde mätas redan inom tre år efter gallring. 

Avhandlingen heter Thinning strategies and their impact on growth dynamics, allocation patterns and water use efficiency in Scots pine stands (Doctoral Thesis No. 2025:34, Faculty of Forest Sciences). 

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 27 maj 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste