Priserna på skogsfastigheter väntas stiga

En prisuppgång på skogsfastigheter på två till fem procent väntar under 2025, enligt Handelsbankens experter. Svagt utbud, höga råvarupriser och förväntningar om lägre räntor anges som förklaring till prognosen.

”De höga virkespriserna gör att kalkylen för skogsköp inte varit så attraktiv som nu på flera decennier. Dagens priser på råvaran innebär att nettot i en normal gallring är i nivå med vad man fick i slutavverkning för bara ett par år sedan”, skriver Handelsbanken i sin senaste skogsrapport. Foto: Pär Andersson

– Vi ser ett växande intresse för att köpa skogsfastigheter. Lägre räntor och höga virkespriser i kombination med nya inkomstmöjligheter från skogen driver upp priserna, säger Linnea Åkerlund, segmentsansvarig skog på Handelsbanken, i ett pressmeddelande. 

Priserna på skogsfastigheter drivs upp av bland annat höga råvarupriser och lägre räntor, säger Linnea Åkerlund, segmentsansvarig skog på Handelsbanken. Foto: Handelsbanken

Banken skriver i skogsrapporten att fastighetspriserna inte har hängt med i ökningen av råvarupriserna. Detta gör att banken tror på en prisuppgång på skogsfastigheter på upp till fem procent under 2025.

(Som grund för rapporten har en enkät genomförts med mäklare av lantbrukstaxerade fastigheter samt virkesköpare och inspektorer från de svenska skogsbolagen och skogs- ägarföreningar.)

På fem års sikt förväntar sig sex av tio mäklare en prisuppgång på minst tio procent. En fjärdedel räknar med en uppgång på minst 15 procent.

Orsakerna är en förväntad lägre räntenivå i framtiden i kombination med nya inkomstmöjligheter från skogen, som väntas öka intresset att förvärva skogsfastigheter.

Handelsbanken bedömer att Riksbanken kommer att sänka styrräntan tre gånger till under året, ner till 1,5 procent. Man betonar dock samtidigt att det osäkra världsläget kan få stora effekter på konjunktur och räntor. 

Finansiera generationsskiften

Som vanligt när det gäller priser på skogsfastigheter är de regionala skillnaderna stora. Priserna varierar med cirka 2,5 gånger mellan de dyraste och billigaste länen.

Störst prisökningar under 2024 syntes i Skåne, Jönköping och Östergötland.

– Efterfrågan överstiger fortsatt utbudet, och i kombination med höga virkespriser och förväntade räntesänkningar stärks köplusten, särskilt för fastigheter med avverkningsmogen skog, säger Rolf Åttingsberg, chef skog och lantbruk på Handelsbanken.

Som tabellen visar är de regionala skillnaderna i prisutvecklingen för skogsfastigheter fortsatt stora. Bild: Handelsbanken

Bankens analys är att de höga virkespriserna skapar möjligheter att delvis finansiera skogsfastighetsköp och generationsskiften, vilket man beskriver som ett trendbrott.

– Generationsskiften gynnas av stark marknad och lägre ränteläge. Vi befinner oss i ett ovanligt gynnsamt läge – i vissa fall går det att finansiera delar av ett skogsköp direkt genom avverkning, något som sällan varit möjligt historiskt, säger Mats Du Rietz, skogsexpert i Handelsbanken Halland, Storgöteborg och Värmland.

Skogsrapporten ger generellt en positiv bild av framtidens skogsägande, men Handelsbanken lyfter också utmaningar som svag byggkonjunktur, miljöregleringar, artskyddsproblematik och brist på timmer särskilt i södra Sverige efter stormar och granbarkborreangrepp. 

Skogsrapporten i sin helhet hittar du här: Handelsbankens Skogsrapport.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 maj 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste