Skogsvattenkartan ska minska risken för vattenskador vid skogsbruk

Under våren lanserade Skogsstyrelsen den nya funktionen Skogsvattenkartan som en del av karttjänsterna på myndighetens hemsida. Syftet är att minska risken för vattenpåverkan vid avverkning eller andra åtgärder. 

Genom den nya Skogsvattenkartan som är framtagen av Skogsstyrelsen ska det bli lättare att se hur vatten i skogen påverkas av skogsbruksåtgärder som till exempel avverkning. Foto: Marianne Karlsson

– Skogsvattenkartan är unik och ger skogsägare och andra aktörer bättre förutsättningar att förhindra negativ påverkan på vattnets kvalitet. Samtidigt bidrar det till arbetet med EU:s vattendirektiv och våra nationella bestämmelser som syftar till att kommande generationer ska få tillgång till vatten av bra kvalitet, säger Elisabet Andersson, ekolog på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Åtgärder i skogen riskerar att påverka sjöar, tjärnar, bäckar, åar och älvar. Erosion, uttransport av jordpartiklar och tungmetaller i vattnet eller att vattnet tar nya vägar som kan skada viktiga samhällsfunktioner är några potentiella risker som Skogsstyrelsen tar som exempel. 

Med hjälp av Skogsvattenkartan ska det gå att se vattenflöden och därmed bättre kunna bedöma risker och planera för en bra hänsyn. Kartan visar var det kan finnas ytvatten inom åtgärdsområdet och ger en uppfattning om hur vattnet rör sig mellan området och närliggande sjöar och vattendrag. 

Bedömer behov av vägtrummor

Laserdata från den nationella laserskanningen av Sveriges skogar har använts för att skapa en höjdmodell som visar egenskaper på markytan. För att bedöma var det kan behövas vägtrummor har AI använts. 

Syftet med Skogsvattenkartan är att guida skogsägare till att kunna ta bättre hänsyn. Bild: Skogsstyrelsen

Skogsstyrelsen menar att kartan dessutom är ett bra stöd för den som planerar återvätning av dikade våtmarker eller skyddsåtgärder i samband med dikesrensning och skyddsdikning, och även kan vara en hjälp vid dimensionering av vägtrummor vid byggande av skogsbilvägar. 

– Små vattendrag saknas i stor utsträckning i dagens digitala kartor vilket gör det svårt att planera. Ny teknik gör det nu möjligt att införa de saknade vattendragen i skogsbrukets planering med hjälp av Skogsvattenkartan, säger William Lidberg, biträdande universitetslektor på institutionen för skogens ekologi och skötsel på SLU.

Skogsvattenkartan har tagits fram av Skogsstyrelsen i samverkan med SLU inom EU-projektet Grip on Life. 

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 14 maj 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste