Efter SCA:s besked – även Holmen kan komma att lämna FSC
SCA meddelade nyligen att man överväger att lämna miljöcertifieringsorganet FSC. Nu ger Holmen ett liknande besked.
På DN Debatt (14/4 2025) skriver Holmens vd Henrik Sjölund att FSC alltmer har blivit en bromskloss för klimatomställningen. Han menar att FSC Sveriges krav är mer begränsande än de internationella reglerna och att det är en utmaning att certifieringen inte är lika för alla.
”Holmen har under en lång tid försökt föra dialog med såväl FSC Sverige som dess internationella organ. Dessvärre har vi inte lyckats nå samsyn. Om vi inte hittar en lösning kommer Holmen överväga att lämna FSC”, skriver Sjölund.
”Läget är ohållbart”
Precis som SCA kommunicerade i sitt besked, vill Holmen fortsätta att vara en del av FSC, men menar att läget är ohållbart. Enligt Holmen tar certifieringen inte hänsyn till skogsnäringens samlade klimatnytta, vilket riskerar att ge en kontraproduktiv effekt.
”I förlängningen hämmar detta även svensk konkurrenskraft”, skriver vd:n.
Han tycker att FSC Sveriges regler prioriterar detaljer högre än helheten, vilket i förlängningen gör att skogsbruk i länder med svagare miljöskydd får chansen att möta efterfrågan på träprodukter.
Sjölund skriver att Holmen under flera år har fört dialog med FSC, både internationellt och i Sverige. ” Vi har mötts av passivitet och upplevt en ensidighet i samtalen. En ovilja att föra resonemang. I sin nuvarande form förmår FSC Sverige inte väga klimatnytta mot andra värden på ett balanserat sätt. Resultatet blir att samhället går miste om möjligheten att nyttja skogens fulla potential att bidra till klimatmålen och möjligheten att lämna över en friskare planet till kommande generationer.”
Öppen för dialog
Holmen vill nu se en anpassning av FSC:s svenska skogsbruksstandard till hur verklighetens klimatutmaning ser ut. Bolaget vill att skogen ska fortsätta kunna brukas aktivt samtidigt som biologisk mångfald värnas.
”Vi är redo för en konstruktiv dialog där skogsägarna, skogsindustrin, forskarsamhället, miljöorganisationer och andra intressenter tillsammans moderniserar certifieringarna så att de möter framtidens krav – inte gårdagens”, skriver Henrik Sjölund.