Vivlar, mulmholkar och klimatnyttig röjning – 18 projekt får ekonomiskt stöd

Skogssällskapet har i sin årliga utlysning beviljat 18 projekt inom tillämpad skogsforskning ekonomiskt bidrag. Totalt delas 18,5 miljoner kronor ut.

Ett av de projekt som får dela på miljonerna från Skogssällskapet handlar om att undersöka effektiviteten hos mulmholkar, som enkelt förklarat fungerar som en fågelholk avsedd för insekter. Foto: Mostphotos

Ett SLU-projekt ska utvärdera effekten av så kallade mulmholkar som fungerar som konstgjorda livsmiljöer för hålträdslevande insekter. Forskarna vill utvärdera vilka egenskaper som gör att mulmholkarna blir till störst nytta som livsmiljö.

SLU får också anslag för att kartlägga skador orsakade av olika sorters vivlar, exempelvis snytbagge och öronvivel, på vårtbjörk. 

– Björk som produktionsträdslag tror vi kommer att bli allt viktigare i Sverige, men då behövs mer kunskap om vilka skadegörare som utgör ett hot och hur vi kan skydda oss mot dessa, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet, i ett pressmeddelande. 

Ett finskt-svenskt samarbetsprojekt ska utvärdera klimatnyttan hos olika typer av ungskogsröjning. Det svenska analysverktyget Heureka ska användas tillsammans med en finsk motsvarighet.

Ett annat projekt som beviljats anslag drivs av Skogforsk och går ut på att utveckla en fjärranalysmetod som identifierar skogar som är potentiella restaureringsobjekt. 

Alla projekt som beviljas anslag finns presenterade på Skogssällskapets hemsida.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 11 april 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste