Brukens restprodukter blir skogsgödsel – nya tester startar
En ny typ av skogsgödsel baserad på restprodukter från massa- och pappersbruk ska testas i växande skog. Målet är att utveckla en skogsgödsel som delvis kan ersätta fossila alternativ.
Flera aktörer deltar i satsningen ”Skogliga resurser i cirkulära system”, som handlar om att utveckla, testa och kommersialisera den nya produkten. Karlstads universitet leder arbetet i samverkan med SLU, Paper Province, Skogsstyrelsen, Stora Enso, C-Green, Econova och Mewab.
– Det är ett komplext kretslopp som ska utforskas – från skog till massabruk, konvertering, pelletering, odling på plantskolor och tillbaka till skogen igen. För att finna lösningar är det helt nödvändigt att involvera aktörer med kunskap och kompetens från alla delar, säger Magnus Persson, projektledare på Paper Province, i ett pressmeddelande.
Grunden i satsningen är att bättre ta tillvara industriers sidoströmmar och byta ut ändliga resurser mot förnybara.
– Restflöden som slam och askor kan bli värdefulla komponenter för nya lösningar. Genom att förädla slammet till hydrokol och blanda det med biobränsleaska skapar vi en ny produkt som kan gödsla och alkalisera skogsmark eller användas som näring vid plantskolor, säger Maria Sandberg, docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet och projektets forskningsledare.
Tester i plantskola har varit framgångsrika, enligt projektdeltagarna, och nu ska den vidareutvecklade produkten testas i växande skog.
– I första steget testade vi att ersätta torv med hydrokol på 10 000 plantor i en plantskola. Nu tar vi nästa steg och utvecklar en ny cirkulär, pelleterad skogsgödsel kallad berikat hydrokol. Testerna är utformade för att spegla industriell tillämpning, vilket kräver större volymer. Hittills har vi spridit 1,3 ton material för hand över våra provytor, säger Maria Sandberg.
Testerna ingår i det nationella projektet NärSkog som syftar till att främja hållbart skogsbruk och lokal energiproduktion i Sverige. Målet är att skapa en långsiktig och hållbar användning av skogsresurserna.