Torkan 2018 påverkar fortfarande skogens tillväxt

Skogar i främst södra Sverige kämpar fortfarande med att återhämta sig efter den torra sommaren 2018. Följden är minskad tillväxt. Det visar Skogsstyrelsens senaste skogsskaderapport. 

Gotland och Kronoberg tros vara hårdast drabbat av tillväxtminskning och talldöd som en följd av torkan 2018. Tallarna tappar barr, visar tecken på stress med gulnande barr och utglesade kronor. Bilden visar en torkskadad tall på Gotland. Foto: Ingvar Hansson

– Det finns skogar som fortfarande står och stampar och inte vill komma igång att växa ordentligt igen efter torkan och är därmed också mer mottagliga för skador. Det är oroande för tillväxten i skogen, säger Lennart Svensson, skogsskötselspecialist och nationell skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten Skogsskador i Sverige 2024 (Dnr 2025/251) syns torkstresseffekter i skogen, som med all sannolikhet är en följd av den varma och torra sommaren 2018. 

Som exempel nämns Gotland, där man under förra året märkt en omfattande vitalitetsnedsättning i form av minskad tillväxt och död bland planterade tallar på mager och sandig mark i åldern 20 till 60 år. 

”Vitalitetsnedsättningen har kommit smygande men accelererat efter den torra sommaren 2018”, skriver Skogsstyrelsen i rapporten. 

Mer tallföryngring på mager mark

Betesskadorna på tall är fortfarande höga. Älgbetesinventeringen av omkring 50 000 provytor runt om i landet visar att tolv procent av tallarna i ungskogar (en till fyra meter höga) har årsskador. Det är mer än dubbelt så mycket som det officiella målet på max fem procent. 

Andelen oskadade tallar har dock ökat något sedan 2018. 64 procent av de unga tallarna är oskadade av vilt. 

En positiv trend ser Skogsstyrelsen även när det gäller andelen mager mark som föryngras med tall efter avverkning. 

83 procent av den magra marken i landet föryngras med tall. Målet är minst 80 procent. 

I Götaland är resultatet 54 procent, vilket är långt från målet och lägre än de senaste två åren. 

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 04 april 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste