Trump presenterar nytt tullpaket
Under onsdagskvällen presenterade president Donald Trump sitt nya tullpaket, som bland annat innefattar 20 procents tullar på varor från EU.
Tullpaketet beskrivs enligt SVT som det mest aggressiva i modern tid, och innebär att USA inför tullar på alla importerade varor. Detta innebär en grundtull på 10 procent, som kommer att träda i kraft den 5 april.
Därutöver införs individualiserade högre tullar mot ett 60 tal länder, med olika procentsatser. Med på listan finns bland annat Kina, Japan, Sydafrika och EU. Trump meddelande att det för EU:s del innebär tullar om 20 procent. Detta kommer att träda i kraft den 9 april.
Sedan tidigare har USA aviserat tullar på 25 procent på alla utlandsbyggda fordon, något som trädde i kraft i dag den 3 april. Den 3 maj kommer tullar på bildelar att införas.
Enligt SVT har Trump kallat onsdagen för ”Liberation day” och att dagen, enligt presidenten själv, kommer att bli ihågkommen som dagen då ”USA:s industri blev återfödd och dagen då USA:s öde återerövrades”.
Förödande konsekvenser
Tullpaketet har fått starka reaktioner från länder runt om i världen. Enligt SVT har såväl Asien som Sydamerika och Europa varnat för motåtgärder, ekonomisk instabilitet och risken för en upptrappad handelskonflikt.
Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kommer tullarna få förödande konsekvenser för miljontals människor, och hon säger att den globala ekonomin kommer lida enormt. Enligt SVT ska EU:s handelsministrar träffas den 7 april för att diskutera EU:s svar på tullpaketet.
Begränsa tullarna
Sveriges statsminister Ulf Kristersson säger i ett klipp på sociala medier:
”Jag beklagar djupt att USA nu slagit in en väg där man vill begränsa handeln genom höjda tullar. Vi vill inte ha växande handelshinder. Vi vill inte ha något handelskrig. Det skulle göra vårt folk fattigare och världen på sikt farligare. Men svenska folket ska veta att Sverige och den svenska regeringen är förberedd för det som nu händer inom världshandeln. Vi står på en stabil ekonomisk grund, med statsfinanser i världsklass.
I EU kommer jag att fortsätta ta varje tillfälle för att vända den här utvecklingen. Min förhoppning och vårt mål är att vi genom förhandlingar ska kunna begränsa de tullar som USA nu presenterat.”
Tullarnas påverkan
Beskedet har redan haft påverkan på börsen, stockholmsbörsen föll enligt SVT med 2,5 procent vid sitt öppnande. Hur Sverige, som en del av EU, kommer påverkas av tullarna återstår att se.
– Än så länge har inte EU infört motåtgärder, så vår egen import påverkas inte ännu. Utan det är exporten, och det är framför allt av motorfordon, säger Per Altenberg, handelsstrateg på Kommerskollegium, till Sveriges Radio, och syftar då på de tullar om 25 procent på fordon som Trump aviserat om tidigare.
– Men även pappersmassa, som Sverige exporterar en hel del, skulle kunna påverkas, tillägger han.