Striktare ramar för avverkningsanmälan

Det går inte längre att göra ändringar i en avverkningsanmälan som Skogsstyrelsen redan har handlagt. Målet med förändringen är en ökad tydlighet för när sexveckorsperioden börjar och slutar.

Målet med förändringen i sexveckorsregeln är en ökad tydlighet kring när ett ärende startar och avslutas, menar Skogsstyrelsen. Foto: Pär Andersson

Flera domstolsutslag har gett ny vägledning i hur den så kallade sexveckorsregeln ska tolkas. Det grundläggande i regeln är att från det att en anmälan om avverkning kommer in till Skogsstyrelsen har myndigheten sex veckor på sig att hantera den. 

Sexveckorsperioden börjar när anmälan är komplett – när alla uppgifter finns med i anmälan. 

Nyheten är att när de sex veckorna har gått anses ärendet hanterat och det går därmed inte att göra några ändringar. 

– Förändringarna kommer att öka tydligheten kring när ett ärende startar och avslutas hos myndigheten. Om vi behöver mer tid för handläggningen av ett ärende kommer vi att förtydliga detta i ett tillfälligt förbud som gäller fram till dess att ärendet är färdighandlagt. Detta gör att det kommer att bli tydligare för en markägare när man får eller inte får påbörja en avverkning, säger Åsa Lundberg, processförvaltare på tillsynsenheten på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

Om något behöver ändras efter hanterat ärende måste en ny anmälan skickas in och en ny sexveckorsperiod följer innan en åtgärd tidigast kan starta. 

När det gäller tillsyn av en åtgärd skriver Skogsstyrelsen att den kan ske även efter att anmälan är hanterad, till exempel om det kommer in nya uppgifter. 

Då startas ett nytt ärende, som hanterar dessa uppgifter.

Förändringarna gäller från och med den 28 mars 2025. 

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 31 mars 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste