Stort intresse för kolkrediter från Europa
Företaget Ecobase har genomfört den första försäljningen någonsin av kolkrediter från nyanlagd skogsmark i Europa. Enligt bolaget står köpare i kö för att betala för certifierade kolkrediter från europeisk skogsmark.
Ecobase är ett estländskt företag men har representanter i Sverige och andra europeiska länder. Johan Ekstrand arbetar som Account Manager på Ecobase och beskriver företaget som Europas största kolprojektutvecklare.
Bolaget är först i Europa med att få ett pan-europeiskt projekt godkänt och registrerat av certifieringsorganet Verra. Ett avgörande steg, menar Johan Ekstrand.
Företaget Rubicon Carbon har köpt kolkrediter från nyanlagd skog på marginell jordbruksmark.
– De samlar upp kolkrediter från olika typer av kolinblandning efter kundens önskemål. På så vis kan företag köpa en portfölj av olika typer av kolkrediter med olika ursprung, men också följa vägen tillbaka till källan, säger Johan Ekstrand.
Foto: Privat
”Ett oerhört tryck”
Ecobase uppgift är att ta fram projektmetoder efter certifierad standard, men även att koppla samman köpare med markägare och förmedla kolkreditaffärer. När nya kolkrediter utfärdas på ett område, vilket sker en gång per år, tar Ecobase en andel av kolkrediterna och får på det sättet sin intäkt.
– Marknaden för kolkrediter har funnits länge och europeiska företag har länge varit storköpare. Samtidigt står Europa idag för mindre än en procent av världens utfärdade kolkrediter. Det finns ett oerhört tryck från köparnas sida, efterfrågan överstiger vida utbudet. Det är en stor skillnad mot den ocertifierade marknaden. Där finns ingen tredjepartsorganisation som säkerställer en standard, därför saknas ofta mandat från företag att köpa kolkrediter från den ocertifierade sidan. I Europa är skogsbruket reglerat genom nationell lag, EU-förordningar och certifiering. Köparna vill ha den säkerheten tillsammans med en certifierad standard för kolinbindning, säger han.
Köpare av kolkrediter är ofta större europeiska företag som inte på egen hand kan minska sitt klimatavtryck, berättar Johan Ekstrand.
– Det kan handla om fordonstillverkare, biluthyrningsföretag eller andra företag som måste genomföra hållbarhetsrapporteringar, säger han.
Så beräknas kolkrediter
En kolkredit motsvarar ett ton koldioxid som bundits till skogen i 100 år, utöver det som hade lagrats med traditionell skogsskötsel.
Kolkrediter i skog kan skapas bland annat genom återbeskogning av jordbruksmark eller genom förändrad förvaltning av befintlig skog, exempelvis genom att förlänga omloppstider. Halveringstiden för träprodukter räknas också in.
Ecobase arbetar numera efter en så kallad portföljmodell, där hela skogsfastigheten och dess genomsnittliga kolinlagring beräknas.
– Det tar ofta tid att skapa kolförråd, men genom att spara en del av tillväxten varje år så kan man till slut nå punkten med både effektiva höga virkesintäkter och höga kolintäkter. Kolkreditsintäkterna sjunker också när fastighetens tillväxt går ner för lågt och naturliga avgångar ökar. Balans lönar sig bäst och avverkning är fortsatt viktig, inte minst för samhället, säger Johan Ekstrand.
En ny skogsprodukt
Johan Ekstrand menar att utvecklingspotentialen för att göra affärer med kolkrediter är enorm, framför allt i Sverige och med exporterad kolinbindning.
– Det är troligt att naturbaserad kolinbindning kommer standardiseras över skogsbruket i Sverige. Många väntar på förändringar, men den har egentligen redan skett. Köpare finns, nu är det upp till säljarna, det vill säga markägarna, att upptäcka att det finns en ny skogsprodukt och någon som vill betala för att man håller bestånden till högre åldrar eller planterar igen dålig jordbruksmark. Det är tankar som idag är främmande för många svenska skogsägare, säger Johan Ekstrand.
– Inbunden kol är idag en produkt som det finns en marknad för. Det bör man som skogsägare uppmärksamma och tänka på. Det är viktigt att ha en välmående skog och att kapital finns både för framtiden likväl som nu, fortsätter han.