”Prisdiket är djupare än någonsin”

Massaved i södra Sverige betalar sig i vissa fall bättre än vad timmer gör i norr. Det konstaterar Danske Bank i sin senaste marknadsrapport. – Frågan är om prisdiket har varit djupare någon gång, säger Ludwig Björkman, Skogs- & Lantbruksspecialist. 

 

En radikal ökning av avverknings­anmälningar under årets sista kvartal tyder på en stark kontraktering av virke i Norrland. Upp nästan 25 procent jämfört med snittet för 2018-2023. Avverkningsanmälningarna sista kvartalet 2024 minskade med nio procent i Götaland och tolv procent i Svealand jämfört med snittet 2018-2023. Bristsituationen ser inte ut att vara en quick-fix, menar Danske Bank. Grafik: Malin Strandli

Ludwig Björkman, Skogs- & Lantbruksspecialist på Danske Bank, menar att det är ”rätt anmärkningsvärt” att skillnaderna i virkespriser mellan norr och söder (där även Mellansverige numera kan inkluderas) har blivit så stora. 

– Vi upplever att det är ett bättre utbud i norra Sverige och att skogsägarna levererar sitt virke. Aktörerna i norra Sverige har helt enkelt inte riktigt samma anledning att höja priset som i södra och mellersta Sverige, där man sitter på en betydligt större timmerbrist. Det är den enskilt största anledningen tror jag. Det i kombination med färre aktörer på marknaden i norr, säger han. 

Ludwig Björkman poängterar samtidigt att pris­listorna för leveransvirke, som ligger till grund för Danske Banks analyser, inte visar hela sanningen.

– Det blir ofta aktuellt med transportavdrag, tillägg, påslag, provisioner och annat så prislistorna ska läsas med en nypa salt. Men helt klart är att norra Sverige halkar efter, säger han. 

Ludwig Björkman, Skogs- & Lantbruksspecialist på Danske Bank, tror bestämt att Sverige har en ny lägstanivå vad gäller virkespriser, även om prisutvecklingen någon gång bör vända nedåt. 
Foto: Danske Bank

Skyfflar igen diket

Efter den senaste tidens virkes­prishöjningar har prisdiket mellan söder och norr förskjutits norrut. I sin marknadsrapport ”Skog och Ekonomi” tar Danske Bank februari månads prishöjningar som exempel.

”Att Södra Skogsägarna skulle tvingas göra en prisjustering för att återigen minska skillnaderna i marknaden var ganska väntat. Däremot kom det nog som en överraskning för många att prishöjningen på grantimmer skulle bli 200 kronor.

Budskapen om att sågverken begränsar sin produktion skickar tydliga signaler till hela marknaden – timret räcker inte till och man måste få upp priset på sina färdiga produkter”, skriver banken. 

Ludwig Björkman menar att Mellansverige behöver fortsätta att skyffla igen prisdiket, alltså hänga på virkesprishöjningarna även framåt, för att hålla jämna steg med Götaland.

”För massaveden har man så här långt följt med i prisutvecklingen, men för timret börjar det återigen bli ganska stora skillnader”, skriver Ludwig Björkman i rapporten.

I norra Sverige verkar många skogsägare tycka att det är bra läge att avverka, trots den stora prisskillnaden mot södra Sverige. 

”Vi tror fortsatt på att prishöjningar kommer att ske i norra Sverige, men så länge aktörerna har stabila lager behöver det inte ske omedelbart”, tror Ludwig Björkman.

Var finns pristaket?

Den stora frågan är densamma som den har varit ett bra tag: Kommer virkespriserna även i södra och mellersta Sverige att fortsätta stiga? Var finns taket? 

Danske Bank har trott att taket har varit nära förr. I förra årets sista marknadsrapport skrev man:

”Vi väljer att inte tro på några prishöjningar i södra Sverige under kommande kvartal, men bedömer inte längre något som orimligt. Vi har tidigare sagt att läget inte kan bli bättre, men har gång efter gång blivit överbevisade”.

Även nu tror man att taket är nära i södra och mellersta Sverige. 

– För södra Sverige känns det inte rimligt att råvarupriserna fortsätter stiga. Vi får ganska tydliga signaler från sågverk som ställer produktion på grund av råvarubrist. Men det är inte bara råvarubrist utan lönsamheten är också väldigt ansträngd, säger Ludwig Björkman.

Gott utbud av massaved

Utbudet av massaved börjar bli stabilt, enligt Danske Bank. Till skillnad mot sågtimmer finns det en god försörjning av råvara till de svenska bruken.

– Vi ser relativt välförsörjda bruk och det är ingen självklarhet att man kan leverera större volymer än man skrivit i sina avtal. Därför tycker jag att det är lite konstigt att massavedspriset höjs i södra och mellersta Sverige. Man ser kanske något som vi inte ser. Jag är lite förbryllad över det, den såg vi inte komma, säger Ludwig Björkman.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 28 mars 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste