Duktig personal en nyckel för KP Näslunds Gallringstjänst

Med omkring 30 anställda och 24 skogsmaskiner gäller det att inget står stilla för att lönsamheten ska vara god. För KP Näslunds Gallringstjänst AB i värmländska Torsby är det avgörande att hitta självständig och kompetent personal som stannar kvar i firman.

 

Peter Näslund är sedan 2005 ensam ägare till KP Näslunds Gallringstjänst AB. Sambon Annemor Olsson är relativt nyanställd i firman och arbetar med administration. Foto: Pär Andersson

 

Peter Näslund och hans far Kenneth startade företaget 1988. När Kenneth gick bort 2005 fortsatte Peter som ensam ägare. Då fanns det åtta maskiner och ett tiotal anställda i företaget. 

Sedan dess har verksamheten utökats och idag är Peter ansvarig för elva avverkningsgrupper med totalt 24 skogsmaskiner, alla John Deere, och runt 30 anställda. 

– Vi har fått nya förfrågningar om uppdrag under åren och byggt upp företaget sakta, säger Peter.

Som ägare sköter han bland annat avtal med skogsbolag och är ansvarig för personalfrågor, men utgångsläget är att arbetsdagarna tillbringas som maskinförare. 

– Men det blir väldigt mycket telefonsamtal också, säger Annemor Olsson, Peters sambo som ganska nyligen började arbeta med administrativa uppgifter i företaget. 

Fyra av maskingrupperna kör gallringsuppdrag, resten slutavverkning. Uppdragen utförs i ett område med en radie på fem, sex mil från Torsby.

Skogsbolagen Stora Enso, Moelven och Fiskarheden förser KP Näslunds Gallringstjänst med jobb. Enligt Peter har det under åren aldrig varit några problem att få in tillräckligt med uppdrag.

– Bolagen är nöjda med jobben vi har gjort. Det är viktigt att göra ett bra jobb, det lever man länge på. Det får hellre kosta en krona extra i stället för att börja fuska för att överleva, säger han. 

Avtalen är på mellan ett och tre år och parterna kommer överens om hur stor avverkningsvolym som ska levereras årligen. 

– Vi har ett bra samarbete oavsett vilken uppdragsgivare vi kör åt, säger Peter.

Draget efter virke har gjort att telefonen på senare tid ringer extra mycket – fler vill ha avverkat. 

– Sista året, kanske lite längre, har det varit hårt tryck. Jag tycker inte priserna skulle kunna stiga hur mycket som helst. Men de kommer nog inte att gå ner under den närmaste tiden, inte till där de var tidigare i alla fall. För oss finns det hur som helst inte personal till att utöka mer, det tror jag hade varit svårt. 

Bara gröna maskiner – företagets samtliga 24 skogsmaskiner kommer från John Deere. 
– Jag kommer bra överens med deras säljare, servicen fungerar väldigt bra och det känns som att det är bra andrahandsvärde, säger Peter Näslund.

”Lika illa för alla”

Det är ett problem att hitta personal som fungerar, konstaterar Annemor. Rörligheten på arbetsmarknaden har blivit större, fler stannar ett kort tag och flyttar sedan vidare.

– Trösten är att man hör att det är lika för alla, säger hon och fortsätter:

– Hittills går det att få tag på folk, men det är ett jättejobb för oss med rekrytering och introduktion. Många har inte mycket erfarenhet med sig i ryggsäcken och det är helt andra krav på chaufförer idag också. Det är väldigt viktigt att vi gör rätt i skogen. Bolagen vill behålla markägaren som de gjort affären med och de är väldigt måna om att vi gör ett bra jobb. Det är hård konkurrens om virket.

KP Näslunds Gallringstjänst har en personalomsättning på ett par, tre personer varje år. Samtidigt finns det flera som varit kvar i decennier, konstaterar Peter. 

– Ibland har Peter sålt av en eller två maskiner och pausat en grupp när det har fattats folk. Sedan har det gått ett halvår och så han har köpt in en ny grupp, säger Annemor.

– Det gnager när vi måste säga till uppdragsgivaren att vi inte fixar rekryteringen och får tacka nej till jobb. Samtidigt har de ju förståelse för det, säger hon.

En viktig del i att leda ett stort skogsentreprenadföretag är att vara tuff i förhandlingar med skogsbolag, säger Peter Näslund. 
– Man måste se till att en får rätt betalning. Är det så att en knappt håller huvudet över ytan kan en lika gärna vara anställd.

Nya maskiner viktigt

Peter och Annemor tycker att de stora skogsbolagen borde utnyttja sina muskler i branschen och utbilda fler skogsmaskinförare och marknadsföra skogsbranschen mer. 

– Vi har varken tid eller kunskap till det. De måste dra lasset, men vi hjälper gärna till med till exempel praktikplatser, säger Annemor. 

Paret lyfter samtidigt flera goda exempel där det redan fungerar. Stora Enso samarbetar till exempel med naturbruksgymnasiet Södra Viken i Sunne och har planer på att utöka sin lokala satsning i Värmland. 

Peter ser inget egenvärde i att utöka bolaget mer – det är efterfrågan på uppdrag och tillgång till personal som får styra. Att kunna hålla god lönsamhet måste alltid vara prioriterat.

– Man skulle kunna köpa fler maskiner och kanske anställa fler, men det finns ingen anledning om man får folk som inte fungerar. Lönsamheten i företaget måste vara kvar. Man måste också kunna byta maskiner. Det är ännu svårare att hitta chaufförer om man har gamla skogsmaskiner, säger han. 

 

I regel körs skördarna och skotarna 12 000 timmar innan det är dags för maskinbyte. Ibland säljer Peter själv maskinerna, men oftast byts de in direkt till John Deere mot en nyare modell. 

 

Omsättning, KP Näslunds Gallringstjänst AB

2019: 36,3 MSEK

2020: 43, 8 MSEK

2021: 50,8 MSEK

2022: 64,5 MSEK

2023: 68,6 MSEK

Källa: allabolag.se

 

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 27 mars 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste