Södra levererar KL-trä till Göteborgs nya stationshus
Svenskt Trä tror på en ökad efterfrågan på limträprojekt under 2025. Ett exempel på ett omfattande träbyggnadsprojekt som är igång är nya Göteborg Grand Central. Södra står för leveransen av KL-trä till stommen.
Ett nytt stationshus håller på att byggas i Göteborg. Trästomme och betongvalv är på plats och i slutet av 2026 ska allt vara klart, skriver SVT Väst.
Göteborg Grand Central är ett komplement till den befintliga centralstationen och byggs samman med busstationen Nils Ericson-terminalen.
Byggnaden kommer att bli nära 120 meter lång och drygt 20 meter hög. Insidan ska präglas av synligt trä i olika former. Syftet med detta är att gynna hållbart byggande.
På 15 000 kvadratmeter kommer det finnas station och övrig service för resenärer i form av butiker, restauranger och andra verksamheter. Tre övre kontorsplan, som ska färdigställas under första halvan 2027, ska ge utrymme till 700 arbetsplatser.
Södra levererar tillsammans med Hybridge (tidigare Prefabsystem Syd) 9 100 kvadratmeter korslimmat trä (KL-trä) till delar av byggnadens stomme.
– Att använda trä som byggmaterial minskar koldioxidutsläppen kopplat till byggnaden väsentligt. Dessutom fortsätter träet lagra koldioxid under hela byggnadens livstid. Trä som naturligt material ger också en behaglig miljö att vistas i, säger Andreas Berge, affärsområdeschef Södra Building Systems, i ett pressmeddelande.
Återhämtning för limträ
Under första halvan av 2024 märkte branschorganisationen Svenskt Trä en tydlig nedgång i leveranser av limträ. Under tredje och fjärde kvartalet vände det uppåt och efterfrågan på limträprojekt ökade.
– Det råder en fortsatt osäkerhet i byggbranschen, men vi ser en positiv utveckling för lagerbalk och en ökad efterfrågan på limträprojekt. Det storskaliga träbyggandet fortsätter att växa och vi tror på en starkare marknad under 2025, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på Svenskt Trä, i ett pressmeddelande från tidigare i år.
Enligt Prognoscentret förväntas byggmarknaden gradvis återhämta sig fram till 2026 och då särskilt bostadsbyggandet. ROT-sektorn förväntas också få ett uppsving.
– Hållbarhet och klimatanpassning är starka drivkrafter som gynnar limträ. Det gör att vi tror på ett fortsatt ökat intresse för träbyggande och de möjligheter det medför, säger Johan Fröbel.
Fakta: KL-trä
Produkten tillverkas av sågat granvirke, som fingerskarvas och limmas ihop till lameller.
Lamellerna läggs korsvis i skikt och skapar ett massivt element.
Ett starkt och styvt byggelement med hög formstabilitet bildas.
Södras KL-trä tillverkas i symbios mellan Södras massabruk och sågverk på anläggningen i Värö utanför Varberg.
Källa: Södra