Så kan framtidens skogsbilvägar byggas
Sveriges skogsbilvägar kommer att behöva anpassas till tyngre fordon och ett förändrat klimat. Det menar forskarna bakom ett omfattande projekt som nyligen har avslutats.
Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, ligger bakom projektet som beskrivs som en av de största forskningssatsningarna inom svensk skogsindustri någonsin. Projektet har finansierats av Vinnova och flera av landets största skogsbolag har deltagit.
Det ställs större krav på dagens skogsbilvägar än det gjort tidigare. Den högsta tillåtna bruttovikten har ökat från 64 till 74 ton. Klimatförändringarna ökar risken för bland annat skador efter kraftiga regn. Bakgrunden till projektet är att nuvarande skogsbilvägar är konstruerade efter gamla riktlinjer och inte anpassade efter dagens krav.
Projektets miljömässiga mål på längre sikt går ut på att fler skogsvägar ska tåla tyngre fordon, vilket ska minska koldioxidutsläppen eftersom färre fordon då kommer krävas. På det sättet ska skogsbranschen bidra till att transportsektorns klimatpåverkan minskar.
Foto: Johan Skoog/Kopparfors
Fem olika tester
I projektet har fem olika metoder för att förstärka skogsbilvägars bärighet testats. Några av de deltagande skogsbolagen byggde varsin provväg för att testa olika lösningar för att öka bärigheten:
- SCA byggde sträckor med varierande bombering (när en plan yta görs välvd) och märkte att fem procent var optimalt för prestandan, och testade dessutom fördelarna med att bygga en vattenanledningsgrupp eller vägbula för vattenavledning (rullande dipp) för förbättrad dränering utanför projektramen.
- Holmen testade stabiliseringstillsatser vilket avsevärt förbättrade bärförmågan hos terrasser med lerhaltiga jordar, även om kostnaderna var högre på grund av bland annat vattning före stabilisering. Holmen kom också fram till att en ökad packningsmetod för lerigt material ökade bärförmågan med 20 procent för sin referenssträcka.
- Sveaskog byggde en pilotväg i Överkalix på sandigt vägmaterial och försökte öka bärigheten genom ökad packning, men konstaterade minimala fördelar på grund av vägens sammansättning.
- Stora Enso provade användning av geoceller, vilket förbättrade bärigheten med upp till 64 procent och gjorde det möjligt att anlägga en grusväg på vattendränkt mark. Dessutom gav geocellerna betydande kostnads- och prestandafördelar jämfört med traditionella metoder.
- Kopparfors förbättrade dräneringen med stenmadrasser och ökade bärförmågan baserat på deras placering och antal.
Lyckade resultat
Överlag blev alla tester relativt lyckade, skriver VTI i ett pressmeddelande. Undantaget var det sandiga vägmaterialet där ökad packning inte påverkade bärigheten.
Bäst resultat visade testet med geoceller. Resultatet beskrivs som ”anmärkningsvärt positivt”.
Trots en hög fuktkvot förbättrades bärigheten med mellan 52 och 64 procent jämfört med referenssträckan. Geoceller beskrivs också som den ekonomiskt mest fördelaktiga metoden sett till procentuell ökning av bärighet per meter väg.
– Resultatet är tydligare och mer positivt än jag hade väntat mig. Jag trodde att det fanns tekniska lösningar, men hade inte förväntat att vissa också är så ekonomiskt fördelaktiga, säger projektledare Dina Kuttah, senior forskare på VTI.
Projektet ”Lösningar för snabbare utveckling av skogsbilvägar”
Finansiärer: Vinnova, Energimyndigheten och Formas
Partners: Skogforsk, Sveaskog, Stora Enso Skog, SCA Skog, Holmen Skog, Kopparfors Skogar, Riksförbundet Enskilda Vägar, Skogsstyrelsen, Södra Skogsägarna Ekonomiska förening och Trafikverket.