Ny serie flexibla skåpsläp från Umesläp

Edge är namnet på Umesläps nya serie med lätta och isolerade skåpsläp, som passar exempelvis skogsentreprenörer. Låg bränsleförbrukning och stor anpassningsbarhet är några av de främsta fördelarna, enligt tillverkaren. 

 

Fyra modeller ingår i Umesläps nya Edge-serie. De första prototyperna visades på Noliamässan i höstas. Foto: Umesläp

 

Umesläp är sedan tidigare kända för att tillverka hästtransporter, både lastbilar och släp. I fabriken i Bygdsiljum utanför Umeå bygger man omkring 120 släp och 70 lastbilar per år. Under förra året märktes konsumenternas låga köpkraft i form av kraftigt minskad försäljning på hästtransportsidan.

– 2024 var ”all time low” på totalmarknaden för hästtransporter i Sverige. Marknaden var ner över 50 procent och då blir det tufft. Att då ha ett ben till att stå på är inte så dumt, säger Markus Lindgren, vd på Umesläp.

Den första idén som senare utvecklades till skåpsläpen kom från kunderna själva som undrade om Umesläp kunde börja bygga även ”vanliga transportsläp”. 

– Vi började klura och tog fram två prototyper som vi visade på senaste Noliamässan. Responsen var väldigt bra och vi kände att det kan bli något av detta, säger Markus.

Flexibiliteten inne i skåpsläpen framhålls av tillverkaren som en av de stora fördelarna. 

Transparens med priser

Fyra modeller ingår i Edge-serien. Priset för det minsta släpet, 330 Pro, är i grundutförandet 149 000 kronor plus moms. Det största släpet, 650 Pro, kostar från 199 000 kronor (ex moms). 

Umesläp är öppna med priserna på sin hemsida och framhåller ekonomin som en tydlig fördel med de nya släpen.

– En transportlastbil med fullgod verkstadsinredning, som du kan stå i, som är isolerad och så vidare springer ofta iväg upp till 800 000 plus moms. Sedan har du absurda skatter på 20-30 000 per år, den är värdelös att nyttja privat och du får bara lyfta halva momsen. Dessutom byts den här typen av bilar ofta in efter ett fåtal år när miltalen och servicekostnaden drar iväg, säger Robin Forsman, säljare för Edge på Umesläp. 

– En släpvagn kan du behålla under en väldigt lång tid, du kan lyfta hela momsen, skogsentreprenörer kan ha alla sina verktyg och annat i den och dra den med en vanlig fyrhjulsdriven personbil som de ju även kan nyttja privat, fortsätter han. 

Målgruppen är bred, enligt Umesläp, som menar att Edge-vagnarna exempelvis passar perfekt till den som ofta arbetar eller vistas i skog och mark.

”En legolåda”

Släpen byggs i Umesläps egen fabrik, anpassas efter kundens önskemål och inredningen byggs och monteras av Work System i samarbete med Skellefteåföretaget Pro Led. 

Markus Lindgren, vd, och Robin Forsman, säljare,tror mycket på Edge-serien. 
– Jag skulle inte bli förvånad om vår volym om ett par år är större på transportsidan än den är på hästsidan, säger Markus.

Flera skogsentreprenörer har redan visat intresse för släpen, berättar Markus och Robin. Den stora anpassningsbarheten är något av det som har lockat.

– Till exempel har ett skogsbolag med tre maskingrupper kikat på den största modellen. Deras tanke är att ha toalett längst fram och fikarum och verkstad längst bak. Det finns egentligen inga begränsningar, vi kan bygga i princip precis som kunden vill. Det är en legolåda vi jobbar med där vi kan sätta väggar, dörrar, fönster, takluckor, ventilation, värme och allting som vi vill, säger Markus. 

Hållbara material

Den låga vikten och den strömlinjeformade designen gör enligt tillverkaren att bränsleförbrukningen är låg. 

Robin Forsman,

– Det gör sjukt mycket för räckvidden för de som drar med elbil. För företag med många anställda blir det många timmar som man slipper stå och ladda, säger Markus. 

Enligt Umesläp gör materialvalen att företagets släp håller ”i princip hur länge som helst”. 

– Du kan ta högtrycken och spola invändigt utan att släpet tar skada. Det kan stå bassäng på golvet, det är bara att dra bottenpluggen och låta vattnet rinna ut, säger Robin.

Hittills säljs Edge-serien bara av Umesläp direkt, antingen via hemsidan eller genom direktkontakt med företaget. Inga släp har gått ut till återförsäljarna än. 

– Vi vill se att allt säkert funkar innan vi trycker på knappen, säger Markus. 

Leveranstiden är cirka åtta veckor. På Umesläps hemsida går det att bygga sin egen vagn och få fram uppgifter på mått, vikt och pris på valt alternativ. 

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 28 februari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste