Bakslag för projekt Rädda asken: ”Tiden rinner ut”
Den europeiska askens överlevnad är sedan länge hotad på grund av en invasiv svamp. Nu visar det sig att många av de resistenta plantor som ett räddningsprojekt har samlat in inte duger som förädlingsmaterial.
Slutsatsen är att det blir ännu svårare att rädda asken än man tidigare trott. Svampen som dödar asken infekterar inte bara trädets krona utan även dess rötter. Det skriver SLU som ligger bakom projekt ”Rädda asken”.
– Det här är extremt allvarligt, säger Michelle Cleary, projektledare på SLU.
Projektet har i mer än tio år identifierat över 1 300 potentiellt resistenta askar från hårt drabbade områden med syftet att använda träden i resistensförädling.
Dock har det visat sig att vitaliteten i mer än hälften av de utvalda träden är så låg att de inte anses lämpliga för förädling.
– Till vår förvåning kunde bara 30 procent av träden, som ursprungligen klassats som friska, fortfarande betraktas som friska, säger Paula Gamba, forskare vid SLU.
Dödligheten påskyndas
Den skadegörande svampens sporer sprids med vinden och infekterar askens blad och krona och kan alltså också infektera rötter via sporer från fruktkroppar som finns på förra årets löv på marken.
Det gör att asken dessutom kan angripas av andra svampar.
– Rotröta orsakad av honungsskivling, som är naturligt förekommande i de flesta svenska skogar, spelar en mycket större roll i askens tillbakagång nuförtiden, eftersom den påskyndar dödligheten hos träden, säger Michelle Cleary.
Projektet går nu vidare med en fullständig översyn av inventeringsdatabasen över resistenta askar. Man behöver i fortsättningen ta hänsyn till både ovan- och underjordisk skada.
– Tiden håller på att rinna ut. Endast resurser begränsar oss från att göra mer för att rädda asken från dess undergång, säger Michelle Cleary.