Bäckebrons Sågverk: ”Ljusning i sikte för sågverksbranschen”
I slutet av förra året gick ägaren till den enorma tyska sågverkskoncernen Ziegler Group i konkurs. I koncernen ingick drygt 30 enheter, varav två svenska sågverk. Ett av dem är värmländska Bäckebrons Sågverk, som nu hoppas att en mer aktiv ägare tar över och utvecklar verksamheten vidare.
Den tyska träindustrikoncernen Ziegler Group kom in som ägare till Bäckebrons Sågverk, och även Balungstrands Sågverk i Dalarna, i maj 2022. Varför tyskarna valde att investera i just dessa två sågverk, eller svenska sågverk överhuvudtaget, är något som ledningen för Bäckebron inte har någon förklaring till.
– Deras svar var att de ville komma åt den fina svenska skogsråvaran. Vi undrade om det betydde att de ville köpa våra varor, men så var det inte. Under de goda åren för sågverksbranschen fick många väldigt stora kassor och Ziegler Group tyckte nog mest att det kunde vara trevligt att äga ett par sågverk i Sverige också, säger Stefan Gillberg, vd för Bäckebrons Sågverk AB och Balungstrands Sågverk AB.
Sågverken har under åren med tysk ägare drivit sin verksamhet självständigt och helt oberoende.
– Vi har levt vårt eget liv, skött inköp, försäljning och allt annat själva och haft hand om ekonomin helt fristående. Vi har haft ett par avstämningsmöten om året med ägarna, det är allt, säger Stefan.
Så inget ändrades egentligen när Ziegler köpte sågverken?
– Nej, ingenting. Det enda var rapporteringen ner till Tyskland, som mest kostade tid och kraft och inte gav något tillbaka om man ska vara ärlig.
Då märker ni inte av konkursen speciellt mycket nu heller?
– Vi fortsätter precis som vi gjort tidigare. Vi har ingen att rapportera till men inte heller någon att hålla i handen om det blåser storm. Men vi har sett till att få en hyggligt god kassa och har försökt rigga oss för en övergångsperiod. Vi har en god balansräkning och inga lån, så vi har en viss uthållighet och klarar oss själva ett antal månader.
Hur viktigt är det att hitta en ny ägare?
– Alla behöver en bra aktieägare och vi hoppas att vi får in någon som är mer aktiv, för vi vill utveckla våra sågverk. Det är lite vakuum just nu och handlar mer om förvaltning.
Ökad kapacitet
Bäckebrons Sågverk är ett mellanstort värmländskt sågverk som sågade 115 000 kubikmeter förra året. Tillväxten har varit snabb – produktionen har dubblerats de senaste fem åren. Ett tillstånd att såga 180 000 kubikmeter finns.
Under 2023 byttes hela såglinjen och man investerade även i en vandringstork, som kompletterar befintliga kammartorkar, där man torkar upp till 55 000 kubikmeter per år. För tre år sedan installerades också en ny helautomatiserad pannanläggning på åtta megawatt.
Ett fyrtiotal anställda finns i personalstyrkan och i själva produktionen arbetar personalen tvåskift fem dagar i veckan.
Bäckebrons Sågverk är främst inriktat på klentimmer av gran (cirka 75 procent) och furu (cirka 25 procent). Stockar med toppdiameter från tolv till 26 centimeter sågas och förädlas till standarddimensioner och mer sällsynt som specialdimensioner mot beställning.
Råvaran köps in från ett område på ungefär 15 mils radie, med tyngdpunkt västerut, eftersom sjön Fryken utgör en naturlig barriär österut.
Kunderna är i huvudsak hyvlerier, Bäckebron hyvlar endast omkring tio procent själva, och andra träindustrier som limträ- eller CLT-producenter. De flesta år säljs drygt 50 procent av trävaran till kunder i Sverige. Övrigt exporteras till exempelvis Norge, Tyskland, Österrike, England, Holland, Belgien, Baltikum och några procent till Asien.
Röda siffror
Sågverksbranschen är generellt under hård press och många aktörer har rapporterat om att höga virkespriser och låg efterfrågan har gjort att lönsamheten minskat och i många fall försvunnit helt. Stefan Gillberg delar den bilden.
– Våren 2025 är det inte många sågverk som kommer att såga plus. Dyrare inköp av timmer, högre produktionskostnad, något lägre försäljningspriser både för spån och flis – alla i branschen är hårt ansatta. För de flesta kommer det bli röda siffror under kvartal ett. Vi tror och hoppas att vi ska klara av att ligga runt plus minus noll, säger han.
Hur länge kan det hålla på så?
– Det beror på hur det ser ut i kassan. Det är idog planering som gäller. Vissa aktörer har andra verksamheter, som till exempel pappersbruk, med sig. Då finns det pengar och lång uthållighet. Vi har haft många goda år i sågverksbranschen och uthålligheten generellt bland sågverken är väl skaplig, men ingen mår bra av att tömma kassan. Det innebär färre investeringsmöjligheter och man behöver använda pengarna för att överleva.
Dåliga tider gallrar bland sågverken och många lägger ner eller köps upp. Är det bra eller dåligt för branschen?
– Jag tror att det kan vara nyttigt oavsett bransch. Det finns många gamla företag som bara rullar på, som kanske inte har utvecklats på många år. Det kommer en dag när även de måste anpassa sig till arbetsmiljölagar och allt vad det kan vara. Jag tror att det är bra för samhället i stort att det rensas bort en del företag i dåliga tider.
När behöver det ha löst sig med en ny ägare för er?
– Vi har avtal med råvaruleverantörer för hela 2025 om volymer och räknar med att ligga på maxproduktion precis som förra året om priserna inte blir för höga, men önskvärt är under våren för att inte tappa alltför mycket fart. Processen pågår och jag tror inte det blir speciellt svårt att hitta någon, säger Stefan Gillberg.
– Sedan är priset egentligen för högt, men ska man få sin volym så får man ta vissa avtal som man egentligen inte vill ha, säger Stefan Gillberg, vd.
Rubbad Europamarknad
Efterfrågan på sågat virke har varit ganska konstant under 2024, berättar Anton Oskarsson, försäljningschef för Bäckebrons och Balungstrands Sågverk.
– Våra regelbundna köpare har fortsatt köpa av oss. Priserna har legat på en ganska jämn nivå under året. Det ovanliga är att det inte finns någon marknad som riktigt drar just nu. För att efterfrågan ska stiga behöver konsumtionen komma igång, säger han.
Svag bygghandelssektor, höga räntor efter pandemin och konkurser som gjort folk arbetslösa skapade den återhållsamhet på marknaden som fortfarande finns kvar, menar vd Stefan Gillberg, som säger att lågkonjunkturen märks även på sågverkens exportaffärer.
– Tyskland, som alltid varit Europas stora draglok, har en svår period. Frankrike likaså. Vem kunde sagt för några år sedan att Italien och Holland kommer vara länder som drar hårt i Europa? Folk hade skrattat, säger han.
– Prisbilden för gemene man hade nog varit lägre om inte kriget i Ukraina hade pågått. Ryssland är en stor spelare som påverkar vår affär i båda ändar. Det känns ändå som att det finns en viss ökning i efterfrågan och en positiv tendens på marknaden. Branschen har det tufft, men vi hoppas och tror på en ljusning, säger Stefan Gillberg.