Svenska AirForestry flyger över gränsen till Norge
Gallring från luften med hjälp av drönare är svenska bolaget AirForestrys affärsidé. Nu inleds ett samarbete med norska Statskog och tekniken kan därmed testas i nya miljöer.
– Den här satsningen visar att Statskog ser potentialen i vår lösning, något vi är mycket glada för. Vår vision är givetvis att AirForestrys teknik ska bli den självklara lösningen för hållbart skogsbruk i framtiden – och i slutändan nå så många marknader som möjligt. Det här samarbetet med Statskog tar oss en bra bit på vägen, säger Olle Gelin, vd och medgrundare på AirForestry, i ett pressmeddelande.
Det norska landskapet är mer kuperat och bergigt än den svenska skogsterrängen, vilket ger nya möjligheter för bolaget att testa och utveckla sin teknik.
– Vi ser stor potential i det här projektet och tycker att det är roligt att det är just Statskog vi gör det ihop med. Till skillnad från terrängen i Sverige, som på många håll är plattare, blir det här en rolig utmaning där vi får möjlighet att se hur vår lösning kan vara behjälplig i norskt landskap, säger Gösta Forsén, CCO på AirForestry.
Även Statskog, den norska statens skogsbolag som förvaltar knappt en femtedel av Norges totala skog, har höga förväntningar på det svensk-norska samarbetsprojektet.
– Det är både krävande och otroligt spännande att koppla samman högteknologi och praktiskt skogsbruk på detta sätt. Drönarbaserad avverkning kan bidra med bra lösningar på de utmaningar som skogsbranschen står inför, säger Trond Gunnar Skillingstad, kommunikationschef på Statskog.
Fakta: Om AirForestry AB
· Grundades våren 2020 av Olle Gelin och Mauritz Andersson. Samma sommar anslöt Caroline Walerud till bolaget som investerare och är idag ordförande.
· Affärsidén är att gallra skog från luften med hjälp av skördedrönare.
· Syftet är att minska koldioxidutsläppen från skogsarbete och öka skogens förmåga att binda kol, exempelvis genom minskad energianvändning och att inga stickvägar behöver huggas upp.
· Drönaren tar tag i toppen på trädet, ett aggregat kvistar trädet och kapar stammen. Trädet behålls i greppet, lyfts upp och flygs till närmaste bilväg. Drönarna ska kunna hantera träd på upp till 200 kilo.
· Den största drönaren är 6,2 meter i diameter och är konstruerad i kolfiber.
· Avtal har tecknats med flera stora skogsägare i Europa. Exempelvis finns ett avtal med Sveaskog om att gallra i bolagets skogar under en sjuårsperiod med start 2028.
· 2023 var omsättningen 13,2 miljoner kronor med ett resultat på minus 13 miljoner.
· Finansieringen leds av riskkapitalbolaget Northzone, men flera andra bolag bidrar ekonomiskt.
· Utvecklingsarbetet utgår från Uppsala och fortsätter nu för att få fram en produkt som fungerar driftsäkert och effektivt.
Källor: AirForestry, Dagens industri, Sveaskog