Dyster prognos för företag i de gröna näringarna 2025: ”Oroande”

Gröna arbetsgivares nya konjunkturrapport visar att företagen inom de gröna näringarna har låga förväntningar på 2025. Ökade kostnader gör att lantbrukare och skogsbrukare inte vågar investera.

Den nya konjunkturindikatorn från Gröna arbetsgivare visar att företagen inom de gröna näringarna förväntar sig ett 2025 som liknar 2024. Det är oroväckande med tanke på att Sverige befinner sig i en lågkonjunktur, menar Gröna arbetsgivare, som står bakom rapporten. Foto: Pär Andersson

− Det är oroande att företagen inte är mer optimistiska med tanke på att de varit under stor kostnadspress en längre tid, säger Joakim Wirén, chefsekonom på Gröna arbetsgivare i ett pressmeddelande.

Rapporten visar att företagen i de gröna näringarna generellt räknar med en något ökad försäljning, men att lönsamheten hålls tillbaka av ett fortsatt högt kostnadsläge.

– Sju av tio företag i de gröna näringarna säger att kostnaderna för utrustning och maskiner har påverkat den totala kostnadsbilden under 2024 mer än tidigare. Tillsammans med löner och insatsvaror är det de främsta källorna till kostnadsökningar hos företagen under 2024, men även räntekostnader och den svaga kronan påverkar negativt, säger Joakim Wirén. 

Bland de svarande företagen har knappt hälften inte kunnat investera som de önskat under det senaste året, på grund av ökade kostnader. Endast 17 procent av företagen planerar att investera mer under det kommande året. 

Skogsbruket mer positivt

Skogsbruket sticker ut i rapporten och sammanställningen visar att skogsbruksföretagen ser något mer positivt på försäljning och lönsamhet för 2025. 

Indikatorn för skogsbruket landade på 100,9. Motsvarande siffra för lantbruket är 99,5. Ett värde över 100 innebär positiva framtidsförväntningar jämfört med de senaste tolv månaderna.

– Det är problematiskt med uteblivna investeringar. Till syvende och sist handlar det om att hushållen ska kunna ställa svensk mat på bordet. Förhoppningsvis kan ytterligare räntesänkningar göra läget något mer positivt framöver, säger Joakim Wirén chefsekonom Gröna arbetsgivare. Foto: Juliana Fälldin

Exporten i skogsbrukssektorn förväntas vara fortsatt stark till följd av den svaga kronkursen i kombination med Sveriges starkare position på virkesmarknaden. Företagarna tror också att efterfrågan på träprodukter på den svenska marknaden stärks när räntesänkningarna slår igenom. 

En mer negativ syn finns på bemanningsfrågan i skogsbruket för de kommande tolv månaderna. Det finns en förväntan på en något mindre personalstyrka jämfört med föregående tolv månader. 

Utvecklingen kommer att styras av efterfrågan på virke, tror företagarna. Om efterfrågan ökar mer än väntat kan det i stället bli aktuellt att anställa mer personal, uppger flera företag. 

Fakta: Om indikatorn från Gröna arbetsgivare

• Indikatorn från Gröna arbetsgivare mäter förutsättningarna för ett livskraftigt företagande i de gröna näringarna.

• Den beskriver företagens förväntningar på den kommande tolvmånadersperioden, jämfört med föregående tolv månader för företag inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf.

• Indikatorn består av frågor inom fyra områden: försäljningsutveckling, lönsamhet, anställningsplaner och möjlighet att bemanna.

• Rapporten är baserad på en enkätundersökning som genomfördes mellan den 15 och 22 november 2024.

• Enkäten skickades till Gröna arbetsgivares medlemsföretag och hade en svarsfrekvens på 16 procent, motsvarande 620 svar. Svarande företag har minst en anställd.

Källa: Gröna arbetsgivare

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades lördag den 28 december 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste