Sveriges värsta storm – i natt är det 20 år sedan Gudrun kom

20 ÅR EFTER GUDRUN. ”Den värsta naturkatastrofen i Sveriges historia”. Så beskrevs stormen Gudrun, som drog fram över Sydsverige natten mellan den 8 och 9 januari 2005, i Södras medlemstidning några veckor senare. 

Förödelsen var total och chockartad efter stormen Gudruns framfart. Foto: Lars Malm/Södra

Omkring 200 miljoner träd, motsvarande 75 miljoner kubikmeter virke, blåste ner eller slets sönder när stormen Gudrun, med orkanstyrka i byarna, svepte över södra Sverige i januari 2005. 

− Det var först efter några dagars inventering som vi begrep hur omfattande skadorna var i våra medlemsskogar. Vi var många som chockades över de enorma skogsförluster som stormen medförde och på Södra innebar det ett helt annat sätt att arbeta för att kunna möta medlemmarnas behov av hjälp, sa Göran Örlander, dåvarande skogschef på Södra, i ett pressmeddelande 2015, tio år efter Gudrun. 

I Södras medlemstidning kunde skogsägarna läsa om ett garantipris för massaved på 160 kronor kubikmetern. Samma lägsta pris blev det senare också för timret. Foto: Pär Andersson

Det första numret av Södras medlemstidning, Södrakontakt, hade på framsidan en flygbild över ett kompakt lager av vindfällda granar och den enkla och samtidigt kraftfulla rubriken ”Replösa, Ljungby. 15 januari 2005”. 

En gigantisk utmaning

Södras styrelseordförande Lars-Eric Åström skrev i ledaren: ”Vi står nu inför den gigantiska utmaningen att ta hand om våra medlemmars virke. Det måste också ske på ett sätt som inte äventyrar Södras fortsatta existens. Vi ska ha respekt för den stora utmaning vi står inför. Det kommer att krävas en enorm kraftansträngning, men jag är övertygad om att vi med gemensamma krafter kommer att kunna klara det”.

Tio år efter Gudrun konstaterade Södra att ett intensivt och omfattande arbete med att upparbeta det stormfällda virket resulterade i att föreningen lagrade över tio miljoner kubikmeter stormvirke samtidigt vid terminal, industri och bilväg.

Det sista terminallagrade stormvirket hämtades från terminalen i Asige, Halland, i slutet av november 2009.

Södras medlemmar garanterades ett lägsta pris på 160 kronor per kubikmeter för både massaved och timmer. Foto: Pär Andersson

Den 22 december 2009 sågades de sista stockarna stormfällt virke från Gudrun i Södras sågverk i Värö. Då hade virket legat lagrat i nästan fem år på någon av de 36 tillfälliga virkesterminalerna i södra Sverige.

Södras garantipris

I medlemstidningen från 2005 kunde Södraanslutna skogsägare läsa att de garanterades 160 kronor per kubikmeter massaved. Massavedspriset veckan före stormen var 260 kronor per kubik. 

Även garantipriset på timmer sattes senare till 160 kronor per kubikmeter. Till det kom det särskilda statliga stödet på 50 kronor per kubikmeter. Södra beslutade också att dela ut vinsten på omkring tre miljarder kronor till sina medlemmar. 

”Ett dråpslag” och ”Vi ska rida ut stormen” är rubriker som sammanfattade känslorna hos sydsvenska skogsägare och skogsbolag tiden efter Gudrun. Foto: Pär Andersson

– Summerar man intäkterna och drar ifrån mycket högre kostnader för avverkning, transporter och plantering kommer jag fram till att vi förlorat 20-25 procent jämfört med om vi kunnat avverka enligt vår plan, sa skogsägare Marianne Lundin från Ljungby till Svenska Dagbladet i januari 2010.

– Samtidigt är det väldigt mycket bättre än vad vi först trodde när det började gå upp för oss vad som hänt. Då trodde vi att allt var förlorat, fortsatte hon.

Södras dåvarande skogschef Göran Örlander var inne på samma spår, tio år efter Gudrun.

– Nu i efterhand kan vi konstatera att skadorna inte blev så allvarliga som vi först trodde. Vi hade en enorm tur med vädret, och att insektspopulationerna var låga vid ingången till 2005 innebar att det fällda virket inte blev skadat. Vi ser även att det idag växer bra på de hyggen där vi har återplanterat, sa han.

Fakta: Stormen Gudrun

· Nådde Sverige natten mellan 8 och 9 januari 2005.

· Ca 200 miljoner träd, motsvarande 75 miljoner kubikmeter virke, fälldes. Det är lika mycket som allt övrigt stormfällt virke i Sverige under 1900-talet.

· Elva människor avled under röjningsarbetet i skogen.

· Som mest var 415 000 hushåll utan ström.

· I västra Blekinge uppmättes högst medelvind (33 m/s) och kraftigast vindbyar (42 m/s). 

· Skogsskadorna förvärrades av att marken var blöt och utan tjäle. 

· 80 procent av alla träd som föll var gran.

· Flest träd föll i södra Småland.

· Omkring 50 000 skogsägare blev hårt drabbade.

Källa: Skogsstyrelsen, SMHI, Svenska Dagbladet

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 januari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste