Sverige ny ordförande i Forest Europe: ”Bra läge att marknadsföra Sverige som skogsland”
Den 1 januari 2025 tar Sverige över ordförandeskapet i Forest Europe, ett frivilligt samarbete kring skogsfrågor för europeiska länder. Enligt landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) finns en stor samsyn om skogsbruk och allt som skogen kan bidra med.
− Jag ser det som ett bra läge att marknadsföra Sverige som skogsland. Vi har ju kommit oerhört långt i vårt skogsbruk. Vi har tagit hand om vår skog på ett utomordentligt bra sätt och vår skog är med och bidrar till jobb, tillväxt och klimatnytta över hela landet och i Europa, säger Peter Kullgren till Skogsaktuellt.
Tyskland har varit ordförande för Forest Europe i fyra år och nu tar Sverige över rodret för en tvåårsperiod. Forest Europe är ett frivilligt samarbete kring skogsfrågor för Europas länder. Enligt Peter Kullgren handlar samarbetet mycket om flexibilitet, om att komma överens om definitioner och att bli en enad kraft i kontakter med till exempel EU.
Hur påverkar Forest Europe svenskt skogsbruk?
− Det viktigaste är det mer övergripande perspektivet. Det är ett samarbete med 45 europeiska länder och ett femtiotal organisationer med observatörsstatus. Jag upplever en väldigt positiv syn på skog, en förståelse för att alla har ett stort värnande om skogen och skogsbruket och en syn om att skogen kan bidra med väldigt mycket, inte minst i klimatomställningen, säger Peter Kullgren.
Ministern gillar frivilligheten
I slutet av 2025 ska rapporten State of European Forests, som handlar om tillståndet för Europas skogar, publiceras.
− Att presentera den rapporten är en viktig milstolpe under vårt ordförandeskap, säger Peter Kullgren.
Landsbygdsministern har många gånger tidigare uttryckt åsikten att skogspolitiken ska vara en nationell angelägenhet. Långtgående gemensam lagstiftning i EU påverkar länder med olika skogar och skogsbruk alltför olika för att det ska fungera i praktiken, menar han.
− Samarbeten som Forest Europe är tack vare sin flexibilitet och sin frivillighet betydligt bättre. Sedan har jag förståelse för och tycker det är viktigt att EU arbetar strategiskt och effektivt med bioekonomistrategi, hur vi ska öka användningen av träprodukter och hur vi håller kol bundet så länge som möjligt. Men då måste man också förstå att vi kommer att behöva mer biomassa, inte mindre, om vi ska klara omställningen. Då kan vi inte ha ett regelverk som begränsar skogsbruket mer, säger Peter Kullgren.
Forest Europe
Ministerkonferensen har funnits i över 30 år.
Diskuterar skogliga frågor av gemensamt intresse.
Undertecknar deklarationer om framtida samarbete.
Just nu deltar 46 undertecknare (45 europeiska länder plus representant från EU-kommissionen).
Sverige tar över som ordförandeland 1 januari 2025.