Skogens nettoupptag av koldioxid minskar

Nettoupptaget i skog och mark minskade med sju procent under 2023 och var på den lägsta nivån sedan 1990, enligt Naturvårdsverket. 

Nettoupptaget av koldioxid i levande träd i svenska skogar är betydligt lägre idag än för tio år sedan, enligt Naturvårdsverket. Foto: Pär Andersson

Sveriges territoriella utsläpp av växthusgaser minskade med två procent under 2023 jämfört med 2022, enligt officiell statistik från Naturvårdsverket. Utsläppsminskningen under 2023 beror enligt myndigheten framför allt på lägre utsläpp från industrin och el- och fjärrvärmesektorn. 

Det årliga nettoupptaget på skogsmark har varierat under perioden 1990 till 2023 och har i genomsnitt varit 52 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år. För 2023 redovisas ett nettoupptag på knappt 32 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

− Även om växthusgasutsläppen minskar är det oroande att nettoupptaget av växthusgaser i skog och mark har minskat med nära 50 procent sedan 1990, säger Roger Sedin, enhetschef Klimatmålsenheten vid Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Lägre tillväxt i skogen

Minskningen av nettoupptaget i skog och mark är alltså en fortsättning på en negativ trend som enligt Naturvårdsverket främst kan förklaras av minskat nettoupptag i träden som 2023 uppgick till fyra miljoner ton koldioxid.

Det är 24 miljoner ton lägre jämfört med genomsnittet för perioden 1990 till 2023. Metoderna som används från och med i år är uppdaterade och ger enligt Naturvårdsverket mer precisa uppskattningar av nettoupptaget i träden, speciellt för de senaste fyra åren. 

− Det senaste decenniet har tillväxttakten i träden varit lägre samtidigt som avverkningen har ökat. Dessutom har torka och insektsangrepp medfört att fler träd dör. Dessa förändringar fångas bättre med våra uppdaterade metoder, säger Malin Kanth, klimatanalytiker på Klimatmålsenheten. 

Långsiktiga klimatmål

Sverige har ett långsiktigt nationellt klimatmål om nettonollutsläpp till 2045 och etappmål till 2030 och 2040. Sverige har även ansvar att bidra till EU:s mål till 2030 för både utsläpp utanför EU:s utsläppshandel och för upptag i skog och mark. 

Jämfört med 1990 har Sveriges utsläpp av växthusgaser minskat med 38 procent. Samtidigt är nettoupptaget av växthusgaser i skog och mark knappt 50 procent lägre. En bedömning av utvecklingen av utsläpp och upptag i förhållande till klimatmålen kommer att presenteras i mars 2025 i Naturvårdsverkets underlag till regeringens kommande klimatredovisning. 

Läs mer här: Nettoutsläpp och nettoupptag av växthusgaser från markanvändning (LULUCF).

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades lördag den 21 december 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste