Stor andel fornlämningar skadas: ”Lämna fler kulturstubbar”

38 procent av de fornlämningsområden som finns i skogen har skadats i samband med skogsbruk, visar Skogsstyrelsens inventeringar. Myndigheten uppmanar nu fler att lämna kulturstubbar för att undvika skador.

Här har ett fornlämningsområde markberetts, trots att kulturstubbe och ett kulturmiljöband är på plats. Foto: Cecilia Ulfheim

Den omgivande bevarandemiljön kring en kulturlämning med fornlämningsskydd kallas fornlämningsområde i kulturmiljölagen och är juridiskt en del av själva fornlämningen. Området har samma skydd som lämningen i sig och får inte skadas eller ändras utan länsstyrelsens tillstånd. 

Skogsstyrelsens inventering visar alltså att nästan fyra av tio fornlämningsområden skadas vid skogsbruk och man konstaterar att utvecklingen av hänsynen har stannat av och att andelen skador inte minskar.

− Det krävs mer insatser, kunskap och information i alla led av skogsbruket för att spåren av människans historia ska kunna tas tillvara och användas i stället för att förstöras, säger Michael Lehorst, kulturmiljöspecialist på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

Tillståndspliktiga åtgärder

Åtgärder som kan skada eller ändra en fornlämning är tillståndspliktiga enligt kulturmiljölagen. Länsstyrelsen utfärdar tillståndet, som anger vilken miljöhänsyn som ska tas till den fornlämningsskyddade miljön.

Den enskilt vanligaste orsaken till att tillståndet inte följs är markberedning i området. Körskador och avverkningsrester som hamnar ovanpå lämningen är också vanliga, enligt Skogsstyrelsen. 

I inventeringen ingår också en undersökning av skador på själva lämningen. De senaste årens inventeringar visar att var tionde lämning, till exempel fångstgropar eller tjärdalar, har skador.

Kulturstubbar effektivt skydd

En effektiv metod för att minska skadorna är att spara så kallade kulturstubbar. De 1,3 meter höga stubbarna markerar lämningar i terrängen.

− Bra placerade kulturstubbar är en effektiv och enkel åtgärd för att undvika skador vid avverkning och markberedning. Det är viktigt att välja vilka träd som ska bli kulturstubbar i god tid innan avverkningen, i stället för i ett sent läge när det är bråttom, säger Michael Lehorst. 

Skogsstyrelsen rekommenderar att lägga in kulturlämningar i och intill egen skog i skogsbruksplanen och att röja och gallra med hänsyn till kulturmiljön. Då blir det lättare att välja vilka träd som ska bli kulturstubbar vid avverkningen, menar myndigheten.

Läs mer här: Skador på forn- och kulturlämningar 2024.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 03 januari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste