Regeringen satsar på ett nytt forsknings- och innovationsprogram
Satsningen, med fokus på cirkulär bioekonomi inklusive skog och en forskarskola inom bioekonomi, syftar till att stärka konkurrenskraften hos den svenska industrin.
– Bioekonomi har en stor potential inte minst vad gäller den hållbara omställningen. Det är spännande innovationer för det berör alla sektorer och spänner över hela vårt land - från mark, till luft och vatten, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.
Ökad finansiering över tid
Från 2025 avsätts medel som ökar med åren för ett nytt forsknings- och innovationsprogram med fokus på cirkulär bioekonomi inklusive skog: 25 miljoner kronor 2025, 35 miljoner 2026, 60 miljoner 2027 och 83 miljoner från 2028.
För att skynda på övergången till en biobaserad samhällsekonomi bör forsknings- och innovationssatsningar inkludera ett aktivt deltagande av näringslivet för utveckling av värdeskapande försörjningskedjor, skriver Landsbygds–och infrastrukturdepartementet i ett pressmeddelande.
Forskning om skogens olika användningsområden värdesätts för att säkerställa en långsiktigt hållbar ökning av både nyskördad och återvunnen biomassa, vilket behövs när fossila råvaror ersätts. Samtidigt krävs bättre förståelse för hur de blå näringarna, med råvaror från hav och vatten, kan bidra till en mer hållbar användning av marina resurser inom bioekonomin.
Forskningsskola
En forskarskola om bioekonomi tilldelas 15 miljoner kronor 2026, 20 miljoner 2027 och 27 miljoner från 2028. Skolan ska bygga på lärdomar gällande upplägg, kostnader och administration från forskarskolor där gott samarbete mellan näringsliv och akademi etablerats.
– Satsningen på forskarskolan är viktig för att stärka den svenska industrins konkurrenskraft i hela landet. En förväntad effekt är förbättrad kompetensförsörjning inom det bioekonomiska området och specifikt kring industriella processer, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.