Uppdaterad strategi: Formellt skydd av skog ska bygga på frivillighet
Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har sett över den nationella strategin för formellt skydd av skog. Markägare förväntas ta stort ansvar i att skyddsvärd skog bevaras och samtidigt ska systemet bygga på frivillighet.
− Ett frivilligt formellt skydd innebär att markägare och myndighet kommer överens om att ett områdes naturvärden ska bevaras genom ett formellt skydd. Undantag från markägarens medgivande bör ske restriktivt, säger Malin Lund, naturvårdshandläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.
Revideringen av den nationella strategin för formellt skydd av skog, som utformades 2017, har skett på uppdrag av regeringen och har pågått sedan juni 2022. Enligt myndigheterna beskrivs ett arbetssätt med stärkt äganderättsperspektiv, med en ambition om att skyddsvärda skogar inte ska avverkas utan bevaras.
Markägaren ska ha möjlighet att ändra sig under skyddsprocessen och myndigheterna ska vara lyhörda för markägarens önskemål om vilken skyddsform som kan bli aktuell. De olika skyddsformerna är naturreservat, biotopskyddsområde och naturvårdsavtal.
Enkel intresseanmälan
För att underlätta för skogsägare ska myndigheterna se till att tydligt kunskapsunderlag finns tillgängligt. Skogsstyrelsens ambition är att det ska vara enkelt att skicka in en intresseanmälan om formellt skydd via myndighetens och länsstyrelsernas webbplatser.
Myndigheterna ska prioritera vilka skogar som kan få ett formellt skydd utifrån en urvalsmodell, så att både nationella och internationella mål nås så effektivt som möjligt.
− Det här arbetssättet stärker markägarnas inflytande och ansvar. Vi hoppas nu att fler markägare ska anmäla intresse för att formellt skydda sin skog med höga naturvärden i linje med strategins urvals- och prioriteringsgrunder, säger Johan Åberg, specialist på områdesskydd på Skogsstyrelsen.
Gäller även fjällskog
Behovet av att bevara och skydda biologiskt värdefulla skogar i hela landet är stort, enligt myndigheten. Ädellövsskogar, svämlövskogar och kalkbarrskogar är exempel på skogstyper som är prioriterade att skyddas.
Den nationella strategin för formellt skydd av skog omfattar nu även fjällnära skog.
− Vi har utformat strategin så att områden inom de stora sammanhängande naturskogarna bör ges högsta prioritet att bevara i fjällregionen. Områden där tillstånd till avverkning har nekats och ersättning har betalats ut bör också ges ett formellt skydd, säger Malin Lund på Naturvårdsverket.
Fakta: Grundläggande principer i den reviderade strategin
· Ett frivilligt formellt skydd innebär att markägare och myndigheten är överens om ett formellt skydd innan myndigheten fattar ett beslut.
· Det är en intresseanmälan som inleder skyddsprocesser på enskild markägares fastighet. Även en skyddsprocess som inleds på annat sätt kan genom en god dialog resultera i ett frivilligt formellt skydd.
· Markägare ska ha en positiv upplevelse av skyddsprocessen.
· Undantag från markägarens medgivande till formellt skydd tillämpas restriktivt.
Källa: Nationell strategi för formellt skydd av skog (Naturvårdsverket Rapport 7168)
Fakta: Skydd av skog
· Mark med höga naturvärden kan bevaras genom en frivillig avsättning (utan ersättning) eller genom formellt skydd (med ersättning).
· Grundkrav: Området ska ha höga naturvärden som bedöms ha extra stor betydelse för växter och djur.
· Markägare, Skogsstyrelsen eller länsstyrelse kan ta initiativ till ett formellt områdesskydd. Ersättning utifrån skogens ekonomiska värde utgår.
· Formellt skydd ger området ett tydligt juridiskt bindande skydd.
Källa: Skogsstyrelsen