Höga virkespriser har skapat rekordoptimism i skogen

Framtidstron och den upplevda lönsamheten i det svenska skogsbruket är rekordstark just nu. Det visar LRF:s näringslivsindex för de gröna näringarna. Skogsbruksindex har stigit under årets alla kvartal och ligger nu på en rekordhög nivå.

Majoriteten av Sveriges bönder äger skog. Enligt LRF är det genomsnittliga skogsinnehavet för jordbruk med mjölkkor 130 hektar. Motsvarande siffra för växtodlingsbönder är drygt 90 hektar. Foto: Pär Andersson

Virkespriserna har stigit trots en svag konjunktur för skogsindustrin. Ett lågt virkesutbud är den främsta förklaringen till de senaste årens prisrally i skogen, enligt LRF:s kommentar till indexsiffrorna:

”Prisutvecklingen är en konsekvens av en rubbad virkesbalans i Europa i kombination med en minskning av bruttoavverkningarna i Sverige.”

Man tror att bristsituationen på virkesmarknaden kommer att bestå tills industrins lönsamhet förbättras, vilket i sin tur avgörs av hur den globala ekonomin utvecklas. 

Många planerar avverka

Skogsbruksindex har stigit med fyra enheter sedan årets tredje kvartal och ligger nu på 121 på den uppåtgående kurvan. För de gröna näringarna totalt ligger index på 109, också det en ovanligt hög siffra. 

För fjärde kvartalet 2024 ligger index för Växtodling på 99, Trädgård 102, Animalier 108 och Förädling och tjänster också 108.  

LRF skriver i sin analys av skogsbruksindex att lönsamheten bedöms mycket positiv för både 2024 och en tid framåt. Prisläget gör att en större andel skogsägare avser att gallra eller slutavverka det kommande året. 

En oro för begränsningar av brukande av sin skog på grund av artskyddsdirektivet syns, liksom en viss dämpning av uppfattningen om framtida prisutveckling. 

Investeringar kräver virkesflöde

Till Dagens industri säger Stefan Malmström, chef för jord- och skogsfinansiering på Landshypotek Bank, att en förklaring till de höga priserna på skogsråvara är sanktionerna mot Ryssland, vilket drastiskt minskat utbudet för den nordiska skogsindustrin.

− En annan förklaring är att sågverken och massabruken har investerat i ny kapacitet. Det är processindustrier som inte kan stänga av sina maskiner utan behöver ett flöde av virke hela tiden vilket driver upp priserna, säger han.

Stefan Malmström är osäker på om den rekordhöga optimismen bland skogsägarna kommer att hålla i sig. 

− Bekymret är att de nordiska sågverken just nu går svagt eftersom de måste köpa råvaran dyrt och sedan sälja sitt virke till låga marginaler på grund av en svag konjunktur. Någonstans går gränsen för vad de klarar av så det behövs nog en bättre konjunktur, säger han.

Fakta: LRF:s Grönt Näringslivsindex

· En konjunkturmätare fokuserad på de gröna näringarna, vilka innefattar verksamheter baserade på jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö, inklusive primärproduktion och tjänster på gårdsnivå. 

· Bygger på intervjuer med aktiva näringsidkare i olika branscher. Ett slumpmässigt urval har gjorts för respektive bransch utifrån totalt antal företag inom varje bransch.

· Frågorna berör produktion, priser på producerade varor och tjänster, lönsamhet, efterfrågan samt priser på insatsmedel.

· Ett indextal över 100 indikerar en förväntad tillväxt medan ett indextal under 100 innebär en förväntad nedgång. 

Källa: LRF

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 december 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste