Skogsstyrelsen lämnar Äbin oförändrad

I början av året presenterade SLU ett antal förslag till förbättringar i den årliga älgbetesinventeringen (Äbin). Skogsstyrelsen har nu granskat förslagen och kommit fram till att det behövs mer underlag för att kunna genomföra förändringarna.

Det krävs mer underlag för att kunna göra förändringar i älgbetesinventeringen, menar Skogsstyrelsen. Foto: Mostphotos

Varje år sedan 2016 presenterar Skogsstyrelsen resultatet från den nationella älgbetesinventeringen som visar hur omfattande betesskadorna på tall av älg och andra hjortdjur är.

Resultaten inom vissa älgförvaltningsområden har visat en relativt stor variation i skador mellan enskilda år, vilket har lett till kritik av metoden. Därför gav Skogsstyrelsen i uppdrag åt SLU att utvärdera Äbin och föreslå förbättringar.

I januari 2024 presenterade SLU sina slutsatser och konstaterade att metoden som används idag kan anses statistiskt korrekt. Samtidigt föreslog man till exempel att inventerarna skulle kunna besöka samma inventeringsrutor varje år, ha en jämnare geografisk spridning på rutorna eller utgå från var det finns mest ungskog. Idag väljs inventeringsrutorna ut slumpvis. 

Efter att ha utvärderat SLU:s förslag har Skogsstyrelsen nu beslutat att inte ändra i den stickprovsmetodik som används idag, till kommande års inventering. Orsaken är, enligt myndigheten, att det saknas tillräckligt underlag över var ungskogarna finns.

− Metoden vi använder i dag är robust enligt SLU:s granskning. Den kan givetvis alltid bli bättre och vi välkomnar förslag på hur, men vi kan inte införa förändringar om inte förutsättningarna finns på plats. Därför behåller vi nuvarande metod, säger Neil Cory, dataanalytiker på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Fakta: Älgbetesinventeringen (Äbin)

Inventeringen utförs i fält på slumpmässigt utvalda rutor runt om i landet. 

Varje år inventeras cirka 12 000 ungskogar med cirka 45 000 provytor över hela landet. 

Resultatet ska användas i arbetet med viltförvaltningen och är ett av underlagen när nivåerna på avskjutning bestäms i landets älgförvaltningsområden.

Källa: Skogsstyrelsen

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 09 december 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste