Stärkt trävarumarknad 2025 enligt analytiker

Sågverkens lönsamhet kommer att vara fortsatt svag in på det nya året. För en stabil återhämtning krävs en bättre konjunktur och det kommer gradvis under 2025. Det tror Handelsbankens analytiker.

De svenska sågverkens produktion 2023 var knappt 18 miljoner kubikmeter, en minskning med cirka fyra procent jämfört med året före. För 2024 väntas produktionen minska med ytterligare cirka fyra procent på grund av lägre efterfrågan, skriver Handelsbanken. Foto: Pär Andersson

De svenska sågverk som Handelsbankens marknadsanalytiker bevakat visade oöverträffade rörelsemarginaler på knappt 40 procent i snitt under det tredje kvartalet 2021. Priserna på sågade trävaror nådde rekordnivåer på grund av pandemin och en ökad efterfrågan från konsumenter.

Ovanpå detta fanns en stark efterfrågan från en ökad träanvändning i husbyggnationer. 

Under 2022 dämpades marknaden, men efter sanktionerna mot Ryssland ökade efterfrågan på trävara återigen med rusande priser som följd. Dock inte till den tidigare rekordnivån.

Den höga lönsamheten höll i sig till och med det andra kvartalet 2022. Sedan dess har timmerpriserna ökat märkbart. I kombination med fallande exportpriser har det fått sågverkens marginaler att minska till förluster under större delen av 2023, enligt Handelsbankens senaste Skogsrapport.

Utsikter för nästa år

Under 2024 har fyra av fem sågverksdivisioner som Handelsbanken följer visat en lönsamhet runt nollan, skriver banken i rapporten. Man konstaterar att de ökade produktpriserna har motverkats av prisinflationen på sågtimmer.

”Den skrala lönsamheten ligger således meningsfullt under det historiska snittet på cirka åtta procent. Vi räknar med att lönsamheten för producenterna kommer att vara fortsatt svag för det sista kvartalet i år och in i första kvartalet nästa år.

För att vi ska se en ihållande återhämtning av lönsamheten för sågverk behövs en konjunkturell förbättring, vilken vi räknar med gradvis kommer att ske under 2025”, skriver Handelsbanken.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 05 december 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste