Årets omvärldsanalys: ”Viktigt att jobba med acceptans”
Klimatproblem och polarisering kommer i allt högre grad att hämma ekonomisk tillväxt och välstånd. Den slutsatsen drar Skogsstyrelsen i sin nya omvärldsanalys.
Vid Nationella skogsprogrammets årskonferens i Växjö i slutet av november presenterade Skogsstyrelsen årets omvärldsanalys. Man började med att konstatera att flera trender i förra årets analys fortfarande är aktuella och dessutom har ökat i styrka och effekt.
Det handlar till exempel om en allt större medelklass som ökar efterfrågan på produkter, men också påverkar miljön negativt till den grad att det hotar näringsliv och tillväxt.
Södras vd Lotta Lyrå var en av deltagarna i ett panelsamtal om slutsatserna i omvärldsanalysen och konstaterade att det blir allt viktigare för makthavare att få skogsägare på sin sida när beslut fattas.
Svenskt engagemang
− Det kommer att bli otroligt viktigt att jobba med acceptans, vare sig man är politiker i Bryssel, i Sverige eller ledare för en skogsägareförening. Vi måste vara duktiga på att få människor med oss. Varje gång jag är i Bryssel undrar tjänstemän varför Sverige har blivit så arga på EU när det gäller skogen. Då brukar jag svara att om man tar 330 000 privata skogsägare som är lika engagerade i sin skog som de är i sina barn och man talar om för dem att de har gjort ett dåligt jobb, då blir folk arga.
Polariseringen i frågor som rör hur klimat- och miljöpolitik påverkar ekonomisk tillväxt diskuterades också. Lotta Lyrå framhöll Södras mantra om att få ut maximalt värde ur varje träd och menade att det gäller att vara förändringsbenägen, både för skogsägare och industri.
Se framåt
− Det är viktigt att inte vara kär i det som har varit, i det som vi alltid har producerat, i det som vi alltid har gjort. I stället behöver vi vara ganska osentimentala och förstå att råvaran kanske kommer att användas till något annat framöver. Vi måste gå dit efterfrågan finns.
− När det gäller polariseringen blir det ofta väldigt mycket antingen eller i stället för breda, långsiktiga lösningar som behövs i skogen. Det gäller att skogsägare får incitament och inte bara restriktioner. Här finns det en balans att skapa. Där är vi tillbaka till acceptansen – det går inte att spänna gummibandet så hårt så det nästan brister, men tyvärr är det så nu. Från EU:s sida behöver man se till att man har folk med sig, annars blir förändringen inte beständig, sa Lotta Lyrå.
Fakta: Citat från Omvärldsanalys 2024
· Polariseringen tilltar och är uppbackad av virala experter där en politisk konsensus inte belönas, trots att det ofta finns en medborgarmajoritet med moderata åsikter.
· FN:s mål för hållbarhet går sämre än väntat. Globala kriser verkar förstärkande, accelererande och synkroniserande.
· Förutsättningarna att lösa samhällsproblem förefaller låsta och dystra. Konflikterna kring skogens nyttjande är särskilt tydliga, men kanske överdrivna.
· Kanske är det först när alla aktörer får en ökad förståelse om att vi alla i det långa loppet förlorar om vi inte gemensamt löser samhällsproblem, som det blir möjligt att ta steg framåt.
· Parallellt med fortsatta digitala språng med AI i bland annat skogssektorn noteras ett tydligare politiskt ifrågasättande av digitaliseringens gränslöshet. Ett tecken i tiden är förslag på begränsningar för barns skärmtid.
Källa: Skogsstyrelsen