Från Markaryd till Japan – här genomförs den sista provkörningen innan leverans
När Skogsaktuellt besöker OP Erjo i småländska Markaryd är det dags för de sista testerna av ett par specialbyggda flishuggar. Bland annat ska en helt egenkonstruerad fjärrstyrd hugg, som ska skeppas till Japan, provköras. OP Erjo har hittat sin nisch och tror på en ljus framtid.
I verkstaden hos OP Erjo står tre helt olika typer av flishuggar uppställda när Skogsaktuellt kommer på besök. En lastbilshugg som byggts med högtippande balja, eftersom den danska kunden haft önskemål om att kunna tippa flis från den egna containern till en container som står på trailer. För ökad säkerhet har bland annat ett extra stödben mitt på huggbilens långsida lagts till.
Nästa maskin under konstruktion är en skotarhugg. Huggpaketet har monterats på en John Deere 1510G. En separat V8-motor driver huggen. När skotarhuggen är i drift kommer en container på drygt 20 kubik att sitta monterad ovanpå huggpaketet.
− Det är ett väldigt kompakt bygge, framför allt för att den stora containern ska få plats ovanpå ramen. Fördelen med att flisa med en skotarhugg är att du kan torka groten ute på hygget, på optimala torkningsplatser. Maskinen kommer till groten, du behöver inte köra ut groten till bilväg. När containern är full kör skotarhuggen ut till lämplig ställplats och tömmer direkt i containrar som står på marken, säger Andreas Lundbäck, konstruktör på OP Erjo.
Export till Japan
Den tredje maskinen är en orange skapelse som specialbyggts efter en japansk kunds önskemål. Erjo 9/93 Crawler är en kompakt och fjärrstyrd hugg som utvecklats och konstruerats från grunden av OP Erjo. Just japanernas version har larvfötter, men OP Erjos grundtanke är att huggkonceptet i framtiden ska kunna placeras även på andra typer av maskiner.
− Det kan till exempel handla om att placera huggdelen ovanpå en stor svängkrans för att maskinen ska kunna plocka material från båda sidor om en väg. Den här kompakta enheten är byggd för att kunna vara flexibel, säger Andreas Lundbäck.
Motorn är en V8 på 550 hästkrafter. Inmatningsbordet är slätt, enkelt konstruerat och extra långt, efter kundens önskemål. Den japanska kunden, Sun Earth Co. Ltd, ska använda maskinen för flisning på terminal.
En värdefull affär
Den första kontakten med den japanska kunden togs 2021.
− Vårt systerföretag OP System är återförsäljare för vissa maskiner som det japanska företaget också är återförsäljare för och därigenom togs kontakten. Vi fick sedan en förfrågan om vi kunde ta fram en maskin för den japanska marknaden, säger Johan Henricson, säljchef på OP Erjo.
En prototyp, som fortfarande är i drift, byggdes helt från grunden i Markaryd och skeppades till Japan från Göteborgs hamn. Kunden blev nöjd – maskinen som provkörs vid vårt besök är den sjätte i ordningen att levereras. Även en sjunde maskin är beställd och har börjat byggas.
Från order till leverans tar det i dagsläget ungefär ett halvår att få fram en 9/93 Crawler.
Även stationära huggar
Beställningarna från Sun Earth har stått för en stor del av sysselsättningen för de 13 anställda på OP Erjo.
− De senaste två åren har vi fått ut fyra mobila maskiner per år, varav sex är till den japanska marknaden. I fjol stod Japanaffären för 100 procent av den mobila omsättningen för oss, säger Tommie Hansson, vd.
OP Erjo tillverkar även stationära flishuggar, som oftast säljs till sågverk.
− Just nu är sågverkssidan lite trög, men vi säljer mellan fyra och åtta stationära per år kan man säga. En ganska stor del går på export, bland annat till Nya Zeeland, Australien och Baltikum, säger Tommie Hansson.
Stor potential i Nya Zeeland
Säljchef Johan Henricson har tillsammans med kollegor besökt just Nya Zeeland och Australien flera gånger. Han berättar att det finns en enorm potential även för mobila flishuggar i de länderna. Skog finns det ”så in i bomben”, säger han, men det eldas fortfarande med kol i stor skala och man arbetar inte alls med flis och biomassa på samma sätt som i Sverige.
− Man tar bara ut det grövsta virket ur träden. Det som vi tar som klentimmer tar de som massaved och så släpper de trädet där det är 15-20 centimeter i diameter. Resten kapar de med skördare, kör ihop med bulldozers och planterar sedan där emellan. Ett helt annorlunda skogsbruk jämfört med vårt. Jag har försökt förklara för dem hur vi jobbar med grot här i Sverige. De har inte det behovet än, men det kommer mer och mer, tror han.
Omloppstiden i skogarna i området är kort. Den sortens tall som är vanlig där avverkas redan efter omkring 25 år, enligt Johan.
− Två fingrar får plats mellan varje årsring, det är bara volym som gäller där. Nästan allt virke exporteras till Asien, de skulle aldrig kunna sälja det virket till Sverige till exempel. Men potentialen för fjärr- och kraftvärme är fruktansvärt stor eftersom de får ut ett fullvuxet träd vart 25:e år och hittills nästan bara lumpar det som rätt hanterat hade kunnat bli biomassa, säger han.
Hållbara maskiner
När vi besöker OP Erjo är det dags för de sista provkörningarna på gårdsplanen utanför verkstaden innan några av maskinerna ska göras leveransklara. Testerna går enligt plan och vd Tommie Hansson kan börja se fram emot kommande leveranser. Han tror på OP Erjos affärsidé och att bolaget har en plats på flishuggsmarknaden även i framtiden.
− Vårt generella koncept är låg ägandekostnad, låga reparationskostnader och hög tillgänglighet. Vi gör enkla maskiner. Du ska kunna reparera grejorna med slägga och kofot i princip. Det ska finnas tillräckligt med elektronik och ny teknik, men inte några extra givare bara för att det är häftigt liksom. Tack vare enkelheten håller våra produkter länge. Den äldsta stationära flishuggen från oss som är i drift är från början av 70-talet. Det säger väl en del om att det vi bygger är ganska bra. Jag tror på framtiden för biobränsle och att alla tjänar på ett ansvarsfullt skogsbruk. Det byggs mer i trä också och skapas därför jättemycket restprodukter som gynnar oss. Så det finns nog en marknad framöver också, både här hemma och utomlands, säger Tommie Hansson.
Om OP-gruppen
OP Gruppen AB är moderbolag i en koncern som består av OP System, OP Erjo, OP Höglunds och OP Maskiner.
Start: Grunden till bolaget lades 1982 av Mats Olofsson och Sten Persson.
Omsättning: Ca 1100 MSEK/år.
Anställda: Cirka 250.
Tre affärsområden: Lantbruk, Lastbil, Återvinning och Materialhantering.