Allt fler äger skog på distans

Andelen skogsmark som ägs av personer bosatta utanför länet har sedan millennieskiftet ökat från 15,7 till 20 procent. Det visar en kartläggning av stiftelsen Skogssällskapet.

Skogssällskapets tips till dig som äger skog på distans är bland annat att planera för och involvera nästa generation i skogsbruket och ta hjälp av rådgivare inför stora beslut. Foto: Pär Andersson

− Att äga skog är en fantastisk möjlighet, men skogsägande på distans kan även innebära vissa utmaningar. I många fall begränsas den fysiska närvaron till ett fåtal besök om året, vilket kan göra det svårt att uppfatta förändringar i landskapet eller att agera på oförutsedda händelser som tunga snöfall eller skadeangrepp, säger Calle Nordqvist, vd på Skogssällskapet, i ett pressmeddelande.

Skogssällskapets kartläggning bygger på statistik från Skogsstyrelsen och visar att andelen utboägande på riksnivå har ökat från 15,7 till 20 procent sedan år 2000. Kartläggningen visar också att utvecklingen går allt snabbare. 

Störst andel utboägande har Jämtlands län där en tredjedel av skogsmarken, 32 procent, ägs av personer som inte bor i länet. Minst utboägande syns i Stockholms län med 6,3 procent. 

− Mitt bästa tips till dig som är distansskogsägare är att tänka igenom vad du själv vill med din skogsmark. Avverkning kan leda till snabb ekonomisk avkastning, men skogen erbjuder också många andra utvecklingsmöjligheter, säger Calle Nordqvist. 

Under 2023 ägde totalt sett 309 587 personer skog i Sverige. Motsvarande siffra 1999 var 354 288 personer. Flest skogsägare bor i Västra Götaland, följt av Stockholms och Västerbottens län. Den kommun med störst areal produktiv skogsmark är Jokkmokk med drygt 942 000 hektar, följt av Härjedalen med 646 000 hektar och Strömsund med 629 000 hektar produktiv skogsmark.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 november 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste