Sweden Timber köper Aspa bruk

För att stärka sin position på den globala marknaden köper träindustriföretaget Sweden Timber Aspa bruk utanför Askersund.  

Massabruket Aspa bruk, som ska säljas till Sweden Timber, förädlar årligen massaved till upp till 200 000 ton pappersmassa. Foto: Mostphotos

Säljare är Ahlstrom, som tidigare hette Ahlstrom-Munksjö, ett globalt bolag med tillverkning av olika träfiberbaserade produkter. Bolaget har omkring 7000 anställda och industrier i 37 länder. 

Aspa bruk har en nästan hundraårig historia, ligger i Askersunds kommun vid Vätterns norra spets och producerar idag blekt och oblekt långfibrig sulfatmassa. Pappersmassan säljs över hela världen till en rad olika användningsområden. Aspa bruk har en kapacitet på 200 000 ton och har 174 anställda, enligt ett pressmeddelande från Sweden Timber.

Köparen, Sweden Timber, är ett svenskägt företag som producerar trä, papper och träfiberkomposit med försäljning över hela världen. Företaget består idag av två sågverk, två hyvlerier, ett pappersbruk och tillverkning av träfiberkomposit som ersätter plast. 

Produktionsenheter finns i Malmbäck, Hjortkvarn, Skillingaryd, Mora och Hyltebruk. 

Sweden Timber skriver i pressmeddelandet: ”Förvärvet av Aspa blir ytterligare ett steg i vår strategi att fortsätta växa och utveckla företaget. Genom detta förvärv breddar Sweden Timber sin befintliga produktportfölj innehållande papper, trävaror och träfiberkomposit med pappersmassa”. 

I våras var Aspa bruk i blåsväder på grund av att bruket inte klarade att uppfylla EU:s utsläppskrav som skärptes för tio år sedan. Rester från produktionen släpptes ut i Vättern och brukets ledning lyckades inte få ner utsläppen till acceptabla nivåer. En förundersökning om miljöbrott inleddes, men lades senare ner. 

I september fick bruket dispens av Länsstyrelsen i Örebro län att fortsätta att överskrida de gränsvärden som gäller för utsläpp i Vättern. Dispensen gäller till och med den sista december 2025, då brukets ledning ska ha ett tillräckligt bra reningssystem på plats.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 07 november 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste