Emelie driver eget inom skog och trädgård: ”Variationen är det roligaste”
Efter 17 år som ekonom på samma företag sadlade Emelie Holmgren, 37, om och startade eget företag inom skogs- och trädgårdsarbete. Skogsaktuellt följde med under en arbetsdag på hygget för att utvärdera den första tiden som egen företagare.
Inför semestern 2023 avslutade Emelie sin anställning som ekonom efter 17 år på samma företag. Hon hade då redan startat sin enskilda firma, Lyckans Skog & Trädgårdsvård som utgår från småländska Eksjö, och sa upp sig för att satsa på företaget.
− Jag vantrivdes inte alls på det förra jobbet, men hade tappat gnistan lite, säger hon.
En stor anledning till att hon bytte till just skog- och trädgårdsbranschen var sambon Andreas som arbetar som virkesinköpare.
− Han tyckte alltid att det var så kul att gå till jobbet. Vi är ofta ute i skogen och då blir det naturligt att man pratar mycket om skog och jag kände att det är intressant och roligt. Jag har alltid brunnit för natur, skog och djur. Dessutom finns det alltid mycket jobb i skogen, så jag visste att om jag sa upp mig skulle det alltid finnas att göra, berättar Emelie.
– Det finns många regler och till exempel röjning är ett hantverk. Det är inte bara att starta röjsågen och gå ut och köra, säger hon.
Att få första uppdragen
I skogsdelen i sitt företag utför Emelie bland annat röjning, viltbehandling, planteringsarbeten och har även gjort planeringsuppdrag efter stormar. Trädgårdsuppdragen kan innebära plantering, ogräsrensning, grästrimning och beskärning för att ta några exempel.
− Jag håller inte på med trädgårdsarkitektur precis, det är mer grovjobb, säger hon och skrattar.
Dessutom har Emelie en halvtidsanställning i en skobutik och en flexibel timanställning på en plantskola, där hon arbetar främst under sommaren.
Som ny och oerfaren egenföretagare kunde Emelie dra nytta av sambons kontakter för att få in sina första skogsuppdrag.
− Andreas var då delägare i ett skogsföretag och han kunde förse mig med hur mycket jobb som helst egentligen. Många uppdrag jag gör idag, gör jag åt honom, säger hon.
Att få sina första trädgårdsuppdrag var svårare.
− Jag försökte med Facebook och Instagram som alla andra, men jag nådde inte ut riktigt. Då tryckte jag upp lappar med min logga, vad jag gör och så vidare och la ut i brevlådor. Det kändes lite jobbigt, jag strök runt i solglasögon och mössa, men jag har fått jobb av det. Det har funkat, säger Emelie.
– Jag tycker det är skönt att jobba själv, men har man ett stort hygge framför sig kan det vara roligt att ha med någon annan, säger hon.
Finns röjningsjobb året runt
Drygt ett år in i företagarlivet har Emelie lärt sig mycket. Hon har bland annat tagit röjsågskörkort, både RA och RB, och har samlat på sig erfarenhet från olika sorters uppdrag.
− Röjningen är rolig, men det är ett tungt jobb. Jag klarar inte många timmar eller dagar i rad. Kanske har jag också tagit mig an fel uppdrag som varit för tunga. Man lär sig med tiden vilka jobb man kan ta och inte, säger hon.
Om hon hade velat, tror Emelie att hon hade kunnat fylla hela året med bara röjningsuppdrag, även utan sambons kontaktnät.
− Det är inte lätt för skogsägare att hinna med all röjning. Kommer du bara in i det och har varit hos en eller två så räcker det långt, det sprider sig snabbt, säger hon.
Hur ser konkurrensen ut?
− Många jobbar i skogen, absolut, men jag upplever att jobben finns ändå. Du behöver inte slåss om uppdragen.
Bilden är väl annars att det finns mycket utländsk arbetskraft som kanske är svår att konkurrera med lönemässigt?
− Jag kan inte så mycket om det, men jag har i alla fall aldrig blivit ifrågasatt lönemässigt. Att man kan kommunicera enkelt är nog viktigt för många och är du som skogsägare mån om skogen och intresserad av skogsvård, så betalar du nog hellre lite mer och vet att du får det som du vill ha det.
Hur har lönsamheten sett ut under det första året som egen?
− Jag plockar inte ut speciellt mycket varje månad, men jag klarar mig. November till och med januari är det ofta tyngre att jobba i skogen. Med tio centimeter snö tar röjningen väldigt lång tid och blir ineffektiv. Då jobbar jag mindre i skogen men tack vare anställningen i butiken kan jag jobba halvtid även den perioden på året. I september jobbade jag däremot knappt något i butiken alls. Jag kan styra det mycket och det funkar jättebra. Förra året hade jag inte den tjänsten och då var det lite tyngre. Att vara ofrivilligt ledig är inte speciellt roligt. I år känner jag mig mer förberedd och har en buffert så att jag kan ta ut samma peng året runt, även när det är tyngre att jobba i skogen.
Variation och frihet
Det roligaste med att vara egenföretagare inom skog och trädgård tycker Emelie är variationen.
− Man sitter aldrig still, det har jag gjort tillräckligt i min karriär. Friheten är också skön och värd jättemycket. Du kan ta ledigt på fredagen om du jobbar in det en annan dag, säger hon.
Jobben kan vara fysiskt slitsamma, men tack vare variationen i uppdragen fungerar det.
− I fredags klippte jag träd och det känns ju i kroppen dagen efter men då gör jag något annat. Man hinner alltid vila vissa muskelgrupper i alla fall, säger hon med glimten i ögat.
I framtiden hoppas hon kunna utveckla företaget. En tanke är att lära sig mer om skogsplanering som hon har provat på i något enstaka uppdrag hittills.
− Det är väldigt brett vad man kan göra där, så det verkar roligt. Men jag försöker mest landa in i vad jag har nu först och främst. Jag känner mig fortfarande ganska ny, säger hon.
Valet att byta yrke och starta eget har Emelie aldrig ångrat, även om det går upp och ner.
− Visst var det skönt att få lön varje månad den 25:e och det är inte alltid en dans på rosor att gå i skogen, men så är det i alla jobb tänker jag. Röjning en fin dag är härligt, men ibland regnar det och då hade det varit gött att sitta på kontoret och jobba. Men i slutänden känner jag mig mer tillfreds när jag kommer hem från en dag i skogen än när jag kom hem från kontoret, säger hon.
– Jag tror att många bara tycker det är roligt, jag har inte mötts av något annat, säger hon.