Nya torkstrategier i pappersindustrin – målet för nytt forskningsprojekt

Forskare vid Karlstads universitet har i höst startat ett treårigt projekt för miljövänlig tillverkning och återvinning av skogsbaserade material i industriell skala. Målet är bland annat minskad energianvändning och fler återvinningscykler i pappersindustrin.

Forskare ska i ett nytt projekt vid Karlstads universitet undersöka förhorning vid tillverkning av cellulosabaserade material. Foto: Karlstads universitet

− Vi har i tidigare forskningsprojekt undersökt de kemiska processer vid avvattning och torkning som påverkar återvinningen av cellulosabaserade material. Det handlar om temperatur och vattenhalt genom tillverkningsprocessen och vi har genomfört studier i labbskala. Genom ett forskningsanslag från ÅForsk får vi nu möjlighet att fortsätta våra studier och se hur vi kan överföra tekniken från laboratorier till industriell skala, säger Björn Sjöstrand, docent i kemiteknik vid Karlstads universitet, i ett pressmeddelande.

Ett av problemen med återvinning av cellulosabaserade material är att träfibrer blir stelare vid avvattning och torkning, så kallad förhorning. 

Det kan liknas vid disktrasor som blir stelare för varje gång de blir blöta och sedan torkar.

Förhorning intressant för forskarna

Eftersom stora mängder vatten används vid tillverkning av cellulosabaserade material är förhorning intressant att undersöka vidare, menar forskarna.

Björn Sjöstrand, docent i kemiteknik vid Karlstads universitet, hoppas att forskningen kan göra skillnad bland annat vid återvinningen av cellulosabaserade material. Foto: Karlstads universitet

− Tidigare studier gör att vi vet vid vilka torrhalter förhorningen startar, redan tidigt vid så låga torrhalter som 20 procent, vilket motsvarar 80 procent vatteninnehåll. Vi vet också vid vilka temperaturer förhorningen startar, redan vid så lite som 40 grader Celsius. De största skillnaderna sker dock vid högre torktemperatur än 100 grader Celsius. Lösningsmedlet spelar också roll, byter vi ut vattnet i pappersmassan mot andra vätskor så minskar förhorningen. Detta tyder på att vätebindningarna som kan bildas i vattenmiljön bidrar till att fibrerna förhornas, säger Björn Sjöstrand.

Förbättringar för pappersindustrin

Vad kan då forskningen bidra med konkret? 

Karlstads universitet hoppas att projektet kan bidra till nya torkstrategier för pappersindustrin och därmed skapa möjlighet till fler återvinningscykler och förbättrade produktegenskaper. Energianvändningen kan förhoppningsvis minskas, likaså mängden råmaterial som krävs. 

− Vi fortsätter nu arbetet med att förstå och förbättra avvattning, torkning och återvinning av träfibrer och cellulosabaserade material, säger Björn Sjöstrand.

Det nya treåriga projektet har fått två miljoner kronor i finansiering från stiftelsen ÅForsk.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 23 oktober 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste