Döda grenar avger koldioxid – fakta som tidigare har förbisetts

Att döda trädgrenar avger koldioxid har till stor del ignorerats i uppskattningar av skogens kolflöden och kolförråd. Detta kan leda till överskattningar av skogens förmåga att lagra kol. Det konstateras i en ny studie från SLU.

Forskarna till den nya studien menar att beräkningar av skogens kolinlagring i fortsättningen borde inkludera döda grenar. Foto: David Stephansson

Studien visar att detta leder till en överskattning av skogarnas långsiktiga potential för kolinlagring på upp till 17 procent. För att beräkningar av skogars förmåga att binda och lagra kol ska stämma bättre, borde den ständigt pågående omsättningen av grenar inkluderas, skriver SLU. 

− Vår studie visar att vi kan missa en sjättedel av skogarnas koldynamik om vi inte tar med döda grenar när vi räknar, säger Hyungwoo Lim, en av författarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Hyungwoo Lim arbetar som forskare vid institutionen för skogens ekologi och skötsel vid SLU Umeå och är medförfattare till den nya studien om skogens kolinlagring. Foto: Susanna Bergström

Han säger att det finns ett fortsatt behov av forskning på området.

− Vi hittade bara fyra studier som tar upp döda grenar från de senaste 20 åren, och två av dem har vi själva publicerat, säger han.

Har stor påverkan

Hans medförfattare, professor Ram Oren, tillägger att processerna är svåra att mäta och att det kan vara en anledning till den hittills blygsamma forskningen i ämnet. 

Forskarna rekommenderar att det görs mätningar av ytterligare variabler i de nationella skogliga inventeringarna, till exempel av krongräns, den höjd på en trädstam där den nedersta levande grenen är fäst. Det menar forskarna skulle leda till bättre uppskattningar av de döda grenarnas bidrag i kolcykeln.

− Det vi lär oss av detta är att även ganska uppenbara faktorer kan missas totalt i komplexa modeller. Om de här resultaten används överallt, kommer det att kunna påverka nuvarande och framtida koldioxidprognoser på ett betydande sätt, säger Hyungwoo Lim.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 14 oktober 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste